"CRNA KUĆA": Kuda.org pokrenuo tužbu protiv Fondacije "Schüler Helfen Leben" 

"CRNA KUĆA": Kuda.org pokrenuo tužbu protiv Fondacije "Schüler Helfen Leben" 

U celosti vam prenosimo saopštenje za javnost nemačke fondacije "Schüler Helfen Leben", a u vezi s radom alternativnog kulturnog prostora CK13 u Novom Sadu.

BERLIN, 2. 9. 2020: Dalje postojanje Centra za mlade "Crna Kuća 13" (CK13) u Novom Sadu u Srbiji i dalje je ugroženo i čini se da sada zavisi od sudske presude. Ono što se u početku činilo kao spor oko strukture i rada CK13, sada se odnosi na financijske interese jer se čini da Udruženje građana "kuda.org" pokušava prisvojiti imovinu. 

Kuda.org, organizacija koja je 2006/2007. godine pokrenula CK13, ostala je do danas pravni vlasnik kuće, dok je osnovano i posebno Udruženje građana "Omladinski centar CK13", kako bi CK13 delovala kao centar za mlade i kulturu. Nemačka Fondacija "Schüler Helfen Leben" (SHL), koja deluje na osnovu donacija učenika, 2006. godine je finansirala kupovinu i naknadne obnove kuće. Od tada Fondacija je pokrivala operativne troškove te podržavala aktivnosti u Centru. Inicijalni projektni partner je bio kuda.org, dok od 2012. godine nadalje SHL podržava Udruženje građana "Omladinski centar CK13". Do 2020. godine nije bilo značajnih problema u saradnji između kuda.org, Udruženja građana CK13 i SHL-a. Međutim, u maju ove godine kuda.org je – iznenada i bez transparentnog navođenja razloga – raskinuo ugovor o korišćenju prostora CK13 bez naknade, te zatražio ponovne pregovore pod njihovim uslovima.

– U izjavi za javnost od 16. juna 2020. godine, kuda.org iznenađujuće tvrdi da će se pokrenuti pregovori između kuda.org i SHL-a. Međutim, od tada kuda.org niti jednom nije reagovao na predloge SHL-a za rešavanje problema. Umesto toga, kuda.org je podneo tužbu novosadskom sudu  – kaže Ansgar Seng, generalni direktor Fondacije "Schüler Helfen Leben".

Još 2006. godine Fondaciji "Schüler Helfen Leben" rečeno je da ne može postati pravni vlasnik kuće, kao što se to desilo sa drugim projektima u Sarajevu i Orahovcu. Stoga je pronađen poseban aranžman: SHL je kreditirao kuda.org sa 165.000 EUR kako bi kupio kuću koja je danas poznata kao CK13. Kreditiranje je službeno upisano kao hipoteka u katastarski registar Grada Novi Sad.


Sada, 14 godina kasnije, podnošenjem tužbe, kuda.org proglašava kreditiranje ništavnim – po osnovu pravnih tehnikalija protivno važećem ugovoru o saradnji i ugovoru o kreditiranju. SHL ove radnje smatra ozbiljnim kršenjem poverenja, što bi moglo dodatno baciti negativno svetlo na sveukupnu sliku civilnog društva u celini.

– Prosto je neverovatno da kuda.org tvrdi da 2006. godine nije primio iznos od 165.000 EUR. Iako smo prethodno bili uvereni da kuda.org planira držati CK13 otvorenim za javnost, tužba bi ipak mogla sugerisati da se iza njihovih postupaka krije drugačija vrsta motivacije. – kaže Ansgar Seng.

Gubitak 165.000 EUR dodatno bi negativno uticao na rad i projekte Fondacije "Schüler Helfen Leben", dovodeći u pitanje mogućnost dalje finansijske podrške u regiji ako bi se sumnjiva pravna taktika pokazala uspešnom i ugrozila projektni rad.

Zoran Pantelić, vodeća osoba kuda.org, takođe je osam godina bio član odbora Udruženja građana "Omladinski centar CK13". Neočekivano je počeo kritikovati rad Udruženja te je započeo aktivnosti usmerene ili ka izbacivanju udruženja CK13 iz prostora ili ka preuzimanju istog. Tužba protiv dugogodišnjeg partnera, Fondacije "Schüler Helfen Leben", poslednja je u nizu takvih radnji. 

– Fondacija "Schüler Helfen Leben" bi volela videti dalje postojanje Crna Kuća 13 kao nezavisnog prostora za kulturu, otvorenog za javnost. Iz naše perspektive, sramno je na koji način Zoran Pantelić pokušava oduzeti imovinu nemačkoj humanitarnoj organizaciji – kao i nezavisan prostor poput CK13 od Novosađana. Pozivamo gospodina Pantelića i kuda.org da preispitaju svoje postupke i nastave pregovore – kaže Patrick Hoemke, takođe generalni direktor Fondacije, te dodaje:

– Stojimo uz novosadsko civilno društvo nastavljajući podršku za nezavisnost CK13. Stoga se nadamo da je gospodin Pantelić jednako zainteresovan za opšte dobro kao i mi – i da njegove akcije ne vode samo privatni interesi – navodi se na kraju saopštenja Fondacije "Schüler Helfen Leben".
 

"Schüler Helfen Leben" najveća je organizacija za pomoć mladima u Nemačkoj. Više od 25 godina promoviše i vodi projekte za mlade i projekte u oblasti obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, Jordanu i Nemačkoj. Jednom godišnje Fondacija "Schüler Helfen Leben" organizuje aktivnost pod nazivom Socijalni dan u celoj Nemačkoj, u okviru koje preko 60.000 učenika širom zemlje zameni školu za posao i donira svoje prihode. Kroz ovu aktivnost se godišnje prikupi oko 1,1 milion evra. Od prvog socijalnog dana prikupljeno je ukupno oko 30 miliona evra i finansirano preko 130 projekata.

 

CK13: "Postupke kuda.org smatramo dostojnim prezira"

Udruženje građana "Omladinski centar CK13" skrenulo je pažnju javnosti na današnje saopštenje Fondacije "Schüler Helfen Leben", u kojem je objavljeno da je Udruženje Centar za nove medije kuda.org podnelo tužbu protiv ove fondacije, sa namerom da se zajam koji je kuda.org 2006. godine primila od SHL-a za kupovinu kuće i njenu adaptaciju u omladinski centar poništi, i negira hipotekarno pravo kojim SHL raspolaže kao garancijom da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana.

– Najnoviji potez kuda.org samo potvrđuje da je jedini interes ovog udruženja zadržavanje vlasništva nad nekretninom po svaku cenu. Podsećamo, u svom prvom obraćanju javnosti kuda.org navodi fondaciju SHL kao ključnog donatora sa kojim pregovaraju o novom modelu korišćenja Centra i reorganizaciji Udruženja "Omladinski centar CK13". Kuda.org je takođe poručila da njihova namera nije da prodaju Crnu kuću. Ispostavlja se, međutim, da je kuda.org zapravo radila na taktici otimanja od “ključnog donatora”, kompromitujući čitavu civilnu scenu. Ovakvo podmuklo delovanje je potvrdilo sumnje da se iza poteza kuda.org kriju interesi za privatizovanje i upodobljavanje jednog od retkih nezavisnih prostora u gradu – kaže se u saopštenju Omladinskog centra CK13.

Kako se dalje navodi, dodatno ometanje aktivnosti Crne kuće od strane kuda.org nastavljeno je zahtevom za oduzimanjem tehničke opreme.

– Radi se o opremi koja je preko ovog udruženja nabavljena u periodu 2007-2010. za rad Crne kuće. Kuda.org je postupak oduzimanja opreme pokrenula nakon što je dvoje članova ovog udruženja krajem jula isključeno iz Udruženja CK13 zbog ugrožavanja rada i narušavanja ugleda Udruženja, ometanja nezavisnosti u odlučivanju i kršenja etičkog kodeksa organizacija civilnog društva – ističu u CK13, dodajući da postupke kuda.org smatraju "dostojnim prezira".

– Uz podršku zajednice u borbi za autonomnost i nezavisnost rada, Crna kuća nastavlja sa javnim programima i aktivnostima, u saradnji sa Fondacijom SHL i drugim donatorima i partnerima, prijateljskim organizacijama, kolektivima, umetnicima i aktivistima – kaže se na kraju saopštenja. 

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Djordje

  pre 1387 dana i 17 sati

  Ništa mi nije jasno. Kuda, koja je vlasnik kuće i opreme želi po svaku cenu da zadrži vlasništvo nad kućom i opremom - to mi deluje sasvim logično, čak normalno. Mislim, da vama neko želi da otme kuću ili stan i sve aparate koje u kući imate zar i vi ne biste pokušali da se branite, pa i na sudu ako treba? Čija je dakle pozicija ovde upitna?

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Oće to, ko ne poznaje

  pre 1387 dana i 17 sati

  Tipična srpska priča. Neko dobije ideju a zatim novčanu podršku iz inostranstva, a kasnije kada se sve to razvije hoće da prisvoji sve za sebe, napravi brend i obogati se bez mnogo rada
  uživajući u plodovima stvaranog tokom više godina, učešćem mnogo ljudi.
  Sve ovo me nešto podseća na Egzit.
  Nemci navikli na sudive, i uvereni da će sudstvo u Srbiji nešto da reši.
  U međuvremenu izvesni sudija na vrhu sudstva se naziva mafijašem po novinama
  i pret mu se hapšenjem - zbog krivičnog dela pretnji.
  Treba li reći još štogod o ovoj prašumi?

  Oceni komentar:
  0
  7
 • ana

  pre 1387 dana i 16 sati

  a sto ne mozemo da cujemo sta kazu optuzeni iz kuda.org?

  Oceni komentar:
  2
  5