Crno tržište: Lažni proteini i vitamini na internetu

Crno tržište: Lažni proteini i vitamini na internetu

Internet je preplavljen oglasima koji nude različite dijetetske suplemente, a prednjače oni namenjeni sportistima.

Istraživanjem samo 17 stranica Fejsbuka, koje je uradio jedan od zvaničnih distributera, otkriveno je da se nudi čak 3.020 neregistrovanih suplementa, da je vrednost robe za koju se ne zna gde je uskladištena skoro osam milijardi dinara, a da su prodavci izbegli plaćanje 132 miliona dinara za registraciju proizvoda.

Kupovinom proizvoda koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja, napominju u Privrednoj komori Srbije, potrošači rizikuju svoje zdravlje.

- Prodaja dijetetskih suplementa je slobodna. Ne prodaju se samo u apotekama, već u radnjama, u teretanama, fitnes centrima, a ciljna grupa je izrazito velika - ističe Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS.

- Više od 60 odsto ponude na nelegalnim sajtovima su proizvodi koji nisu u regularnom prometu. Građanima Srbije je na ovaj način pružena mogućnost kupovine neproverenih dodataka ishrani, legalnim distributerima onemogućeno je da rade i žive od svog rada, a država je na ime neplaćenog poreza oštećena za više stotina miliona dinara, navodi ona.

Problem nisu samo dijetetski suplementi. U Ministarstvu unutrašnjih poslova, u Odseku za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine, upozoravaju da je elektronska prodaja bez prave kontrole.

- Problem internet prodaje je u tome što to niko ne kontroliše osim kompanija koje su zainteresovane da se njihovo ime i proizvod ne nađu u ponudi - objašnjava Mikailo Tijanić, šef odseka.

- I kada naiđu na takav slučaj na Fejsbuku, mogu samo od Fejsbuka da traže da ukine tu stranicu. Na samoj kompaniji je da li će zahtev uvažiti. I ako ukinu jednu, pitanje je hoće li se pojaviti deset novih. Nije toliki problem ako neko tako kupi falsifikovan sat, majicu, patike, ali jeste kada nabavlja dodatke ishrani ili bilo kakve proizvode koji mogu da utiču na zdravlje, zaključuje Tijanić.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu "Večernjih novosti"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan