CSR: Slučaj Mihaljica pratimo od 2015. godine, kada postoji osnova sumnje u zanemarivanje, naša obaveza je da reagujemo

CSR: Slučaj Mihaljica pratimo od 2015. godine, kada postoji osnova sumnje u zanemarivanje, naša obaveza je da reagujemo

Nakon tri protesta organizovana zbog odluke da Novosađanki Ani Mihaljici budu oduzeta deca, javnosti se obratio Centar za socijalni rad (CSR) koji tvrdi da je u ovom slučaju, koji prate od 2015. godine, napravljen ozbiljan roditeljski propust i da je i sam sud, kako kažu, utvrdio na osnovu dokaza da postoje elementi zlostavljanja i zanemarivanja. Majka, kako ističu, nije sarađivala sa Centrom za socijalni rad.

Kako javlja Radio 021, Centar za socijalni rad najavio je krivične prijave protiv organizatora protesta, zbog širenja panike i ometanje službenih lica u radu. Direktorka Centra Jelena Zorić je izjavila da su ona, zaposleni, a naročito voditeljka slučaja, dobijali veliki broj pretnji.

Centar za socijalni rad ne oduzima decu, nego izmešta jer po Porodičnom zakonu i Konvenciji o zaštiti prava dece kad postoji osnova sumnje  u zanemarivanje dece i Centar, ne da ima pravo, nego je to njegova zakonska obaveza da postupa – rečeno je na konferenciji.

Ovoga puta, objasnili su, CSR je izašao na teren po pozivu policije, koju su građani pozvali jer je izbio požar u stanu u kom je živela porodica.

Razmere su bile takve da su mogle ozbiljno ugroze zdravlje i bezbednost dece, zbog vrlo nehigijenskih uslova koji su tada konstatovani. Ne govorimo o tome da su to niži nehigijenski uslovi koje imamo u većini porodica. Govorimo o izrazito nehigijenskim uslovima koje ja neću opisivati upravo zbog dece i zaštite njihovog dostojanstva. Ali to su uslovi u kojima nije dostojno da živi odrasla osoba, a ne maloletna deca. To su uslovi koji ne samo da ugrožavaju bezbednost već i zdravlje dece, zbog čega su deca bila često kod lekara i hospitalizovana – navela je Jelena Zorić.

Ona je objasnila da je Centar nakon toga izmestio decu u Sigurnu kuću, a majci je izrečena "hitna mera", koju je sud preinačio, odnosno ukinuo.


Prokomentarisala je i odluku suda.

Ne znači da je sud dao izvršno rešenje da se deca tog momenta vrate majci… Postoji jedan deo rešenja gde se kaže da sud ne može sa sigurnošću da tvrdi da postoji nasilje, ali ono što tvrdi da postoje elementi zlostavljanja i zanemarivanja, na osnovu postojećih dokaza – dodala je Zorić, a prenosi N1.

Tog momenta, kako kaže, Centar za socijalni rad postavlja privremenog staratelja deci, omogućavaju se kontakti majci jer više nije na snazi hitna mera, po potpisanom planu usluga – i ona viđa decu dva puta nedeljno. Ona je, kako dodaje, dobila i određene roditeljske zadatke.

Nakon kontakata koje su pratili, a to je redovna procedura Centra za socijalni rad – jer se deca ne vraćaju kada se obustave hitne mere, dok se ne ispita procena okruženja i rizika (nisko, srednje ili visoko) – i utvrđuje se da li je napravljen roditeljski propust i koliko je spreman da radi na promeni.

Postojala je izuzetna nesaradnja majke – kažu iz Centra, a kontakti su prekinuti, nakon dva meseca, kako dodaje Zorić, jer su deca bila ozbiljno destabilizovana zbog ophođenja majke prema njima.

Majci je nakon toga izrečen korektivni nadzor, što jeste procedura dalje, ona taj korektivni nadzor nije prihvatila, a korektivni nadzor je potpisao pravni zastupnik majke, dodaje.

Ona nije prihvatila da ispuni nedostatke u svojim dužnostima, u roditeljskom zanemarivanju i morali smo da krenemo u restriktivnije postupke. Dali smo joj vreme ali ništa značajno se nije promenilo u postupanju majke Ane Mihaljice – kaže direktorka Centra.

Oni navode da duže postupaju u porodici, i da to traje još od 2015. godine, kada su bile određene hitne mere suprugu, kada je suprug bio osuđen i na dve godine zatvora. 

–  Nakon toga je nastavljena vanbračna zajednica i izrođeno je još dvoje dece. Majka nije dozvoljavala da se prizna očinstvo, čime je uskraćivala deci pravo na lični identitet, ali i alimentaciono pravo – zaključuju iz CSR.

Podsećamo, juče je ispred Suda u Novom Sadu održan protest sa kog je zatraženo hitno vraćanje dece Ani Mihaljici.

FOTO: Protest ispred novosadskog suda, traži se hitno vraćanje dece Ani Mihaljici


U petak, 8. marta, demonstranti su provalili ogradu Centra za socijalni rad tražeći da se troje maloletnika od tri, šest i 10 godina koji su smešteni u Sigurnu dečiju kuću od polovine novembra zbog zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici, vrati njihovoj majci.

FOTO i VIDEO: Demonstranti provalili u dvorište Centra za socijalni rad

Prethodno je protest održan i 28. februara.

Na portalu Blic.rs, objavljen je snimak stana za koji je navedeno da je u njemu živela Ana sa svojim ocem i troje dece, a u kom je u novembru izbio požar. 

Šta kažu institucije

Centar za socijalni rad se i ranije obraćao javnosti saopštenjem u kom tvrde da roditelj grubo zanemaruje svoje roditeljske dužnosti:

– To se ogleda u nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice i to u sledećim oblastima: zdravlja (higijenskog zapuštanja, nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije, nepostupanje u skladu sa preporukama lekara) ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja (nepohađanje obaveznog predškolskog programa u cilju socijalizacije dece i pripreme za školu) emocionalnog razvoja, ishrane, smeštaja (potpuno nehigijenski uslovi u kojima i najmanji požar predstavlja opasnost po opštu bezbednost dece), što narušava, ili može sa velikom verovatnoćom narušiti dečiji fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj.

Centar za socijalni rad: Protesti ispred ove ustanove urušavaju rad institucija i ugrožavaju bezbednost zaposlenih

Oni ističu da "nema mesta pojedinim paušalnim navodima da se deca od njih neosnovano 'otimaju' i da im se ne pruža prilika da učestvuju u postupcima odlučivanja o pravima njihove dece, ili da im centar neosnovano i nezakonito onemogućava da svoju decu vide". 

O ovom slučaju oglasio se i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova:

Pokrajinski sekretarijat: Centar za socijalni rad postupao u skladu sa interesom maloletne dece Ane Mihaljice

Takođe, Ombudsman je apelovao da se poštuju prava deteta, a u delu teksta može se naslutiti spominjanje ovog slučaja:

Pokrajinski ombudsman apeluje na poštovanje prava deteta

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan