ČUVAJTE SE "LAŽNJAKA": Dinar falsifikuju više od evra

ČUVAJTE SE "LAŽNJAKA": Dinar falsifikuju više od evra

Najviše lažnih apoena od 2.000, 1.000 i 500 dinara.

U Srbiji je u prošloj godini otkriveno ukupno 6.171 falsifikovana novčanica, ili za 8,9 odsto više nego 2015, kada je otkriveno 5.667 komada tih novčanica, saopštavaju iz Narodne banke Srbije (NBS), a prenosi "Politika".

Falsifikatorima je očigledno praktičnije da lažiraju domaći novac, jer je ukupna vrednost otkrivenih falsifikovanih domaćih novčanica bila oko 9,133 miliona dinara, što je povećanje od 18,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je otkriveno tih novčanica u vrednosti od oko 7,68 miliona dinara.

U NBS kažu da je među otkrivenim falsifikatima najviše apoena od 2.000, 1.000 i 500 dinara i one čine 95,4 odsto falsifikata novčanica gotovog novca. Falš novčanica uopšte i nema u apoenima od 10 i 20 dinara.

Među lažnim stranim novcem prednjači upravo evropska valuta, i to apoeni od 100 evra. Prema podacima NBS prošle godine otkriveno je i 2.095 falsifikata novčanica stranog novca, ili za 19 odsto manje nego u 2015. kada je otkriveno 2.587 komada tih novčanica.

ŠTA RADITI AKO VAM "UVALE LAŽNJAK": Falsifikovani novac mora se predati bilo kojoj banci ili u MUP, jer puštanje takve novčanice u opticaj predstavlja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.
- Ukoliko građanin sumnja da je novčanica oštećena ili falsifikovana, nikako ne treba da primi takvu novčanicu zato što posle prijema i odlaska sa lica mesta teško može dokazati da je neku konkretnu novčanicu primio baš na tom mestu i baš od te osobe – navode u NBS.
U slučaju da naknadno, po napuštanju mesta dobijanja novčanice, građanin dođe do saznanja ili sumnje da je primio falsifikovanu novčanicu dužan je da takvu novčanicu preda bilo kojoj banci ili organizacionoj jedinici MUP.

Opšrnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan