Čuvajte se nebezbednih Wi-Fi mreža u inostranstvu

Čuvajte se nebezbednih Wi-Fi mreža u inostranstvu

Da bismo izbegli troškove rominga u inostranstvu većina nas se konektuje na internet preko dostupnih wireless mreža ne vodeći računa o tome koliko je to nebezbedno.

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab pokazuju da otprilike tri četvrtine korisnika (74 odsto) nije bezbedno povezano na javne Wi-Fi mreže na aerodromima, u hotelima, kafićima ili restoranima.

Zabrinjavajući je podatak da jedan od pet putnika (19 odsto) bio je žrtva sajber kriminala u insotranstvu.

Potreba korisnika za konektovanjem na internet, istog trenutka kada se nađu u inostranstvu, utiče na to da se oni često konektuju na nebezbedne Wi-Fi mreže, što dovodi njihove lične podatke u opasnost.

Istraživanjem kompanije Kaspersky, tokom koje je anketirano 11.850 ljudi iz Evrope, Rusije, Latinske Amerike, Azijsko-pacifičkog regiona i Sjedinjenih Američkih Država, ustanovljeno je da je sajber kriminal uobičajena pojava kada su korisnici u inostranstvu. Međutim, budući da se sve veći broj kritičnih informacija o putovanju, od turističkih mapa do hotelskih rezervacija i avionskih karata, čuva onlajn, međunarodni putnici često nemaju izbora nego da se povežu na internet mrežu odmah po dolasku.

Već na izlasku sa aerodroma, skoro polovina korisnika je već na mreži (40 odsto), pri čemu se većina njih povezuje kako bi porodicu i prijatelje obavestili da su stigli bezbedno (67 odsto), dok više od četvrtine korisnika (35 odsto) tvrdi da se povezuje uglavnom zbog preuzimanja informacija o putovanju.

Poslovni pritisak (27 odsto) takođe je snažan faktor koji utiče na povezivanje, kao i velika želja korisnika da se što pre povežu na društvene mreže (29 odsto). Jedan od tri korisnika (33 odsto) navodi da jednostavno ima potrebu da se poveže na mrežu što je pre moguće.

Međutim, kada su korisnici daleko od kuće i pouzdanih mreža, njihov nedostatak obazrivosti za sjaber bezbednost savršeno odgovara sajber kriminalcima. Otprilike jedan od pet putnika (19 odsto) bio je žrtva sajber kriminala u insotranstvu, u poređenju sa korisnicima (4 odsto) koji su se suočili sa pravim kriminalom.

To nije iznenađuje, uzimajući u obzir činjenicu da korisnici teško menjaju digitalne navike kada su u inostranstvu, iako postoji veća opasnost od izloženosti nebezbednim javnim mrežama.

Otprilike polovina ispitanika je izjavila da koristi usluge banke (44 odsto) preko Wi-Fi mreže u inostranstvu, dok nešto manji broj korisnika kupuje onlajn (29 odsto) koristeći ove mreže.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan