Čuvari Šodroša pisali Vučeviću i "ostalima": Nijedno drvo neće biti posečeno, ostaje vam samo sila

Čuvari Šodroša pisali Vučeviću i "ostalima": Nijedno drvo neće biti posečeno, ostaje vam samo sila

Otvoreno pismo Šodroš Survivor kampa Vladi Republike Srbije, Vladi autonomne pokrajine Vojvodine i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću prenosimo u celosti:

– Povodom minulih događaja, koji su se dogodili na Kameničkoj adi 16.9.2022. godine, kao i ranijih od pre tri meseca, Šodroš Survivor kamp se ovim otvorenim pismom obraća vama, predstavnicima građana zahtevajući još jednom da odmah odustanete od projekta "Novi Sad na vodi". 

Šodroš Survivor kamp je nastao kao fizička zaštita Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog poluostrva, tako će i ostati dok Novi Sad i građane koji u njemu žive ne ostavite na miru.

Mnogo puta smo obrazložili zašto smo protiv ovog i ovakvog projekta, pa se time u ovom pismu nećemo ni baviti, samo ćemo vas podsetiti da su se nezavisni stručnjaci i građani unisono i odavno izjasnili protiv. 

Ova borba nije hir nas "zgubidana", kako volite da nas nazivate, već pitanje javnog interesa i budućnosti ovog grada.

Ovim putem Vam poručujemo da se na Šodrošu, Kameničkoj adi i Ribarskom ostrvu neće ostvariti ništa od onoga što ste zamislili, a zamislili ste da od građana Novog Sada otmete javno dobro, obalu Dunava i prirodna pluća grada kako bi svoj prljavo stečen kapital pretočili u ovaj poguban i po svemu nakaradan projekat

Nećemo Vam dozvoliti da deo grada koji slobodno koriste svi građani ovog grada, date u ruke vašem "dvorskom" investitoru Galens Investu, onom koji ograđuje Nacionalni park, da bi gradili lukuzne stanove koje ćete prodavati onima koje ste davno ucenili – kasti novopečenih bogataša. 

Pod hitno morate prestati zloupotrebljavati novac poreskih obaveznika, sa rasprodajom neobnovljivih resursa i devastacijom prirode, zastrašivanjem i šikaniranjem građana. U suprotnom, mi ćemo našu borbu radikalizovati. 

Ispred vas se isprečila grupa časnih, poštenih i solidarnih građanki i građana koji neće ustuknuti ni milimetar, a neće jer su to ljudi koji istinski vole ovaj grad i ovu zemlju, koji ne rade ovo iz bilo kakve materijalne koristi, što je za vas, verujemo nepojmljivo, već ovo rade pre svega zbog naraštaja koji dolaze, zbog svog grada i svoje zemlje.

Vama gospodo ostaje isključivo sila, kako bi nas pomerili odavde. 

Ovaj put ćete morati poslati malo ozbiljniju silu na nas od vaših batinaša, kriminalaca i policije.

Niko i nijedna mašina neće zaorati ni pedalj područja koje branimo niti će ijedno drvo biti posečeno. 

Ne uzdajte se u zimu, to nas sigurno neće oterati, jer zahvaljujući građanima koji nas podržavaju imamo sve što nam je potrebno da preguramo hladne dane koji dolaze. Ne uzdajte se ni u umor i pad morala, jer nas motiviše ljubav prema ovom gradu i prema našoj deci kojoj smo dužni da ne dozvolimo da ovaj grad pretvorite u betonski geto.

Mi smo ovde, budni i spremni da se borimo do samog kraja, ne štedeći sebe ni malo. Svakim danom nas je sve više u ovoj iscrpljujućoj borbi i koliko god mislili da ste moćni i nedodirljivi, zapamtite jedno: jedinu pravu i istinsku moć imaju građani u šta ćete se uveriti onog dana kada budete hteli da nas oterate odavde. 

Naša borba je autentična, iskrena, plemenita i opšta dok je vaša primitivna, banalna i vođena patološkim motivima – zbog toga ćemo mi pobediti.

Do tada pozdrav. Čekamo vas! – zaključuje u saopštenju Šodroš Survivor kampa.

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kamen'čan

  pre 250 dana i 8 sati

  Ovom vatrenom govoru bi i drug Lenjin zavideo! Na žalost, većina tvrdnji je izmišljotina ili insinuacija.

  Oceni komentar:
  15
  8
 • Novosadjanka

  pre 250 dana i 8 sati

  U pravu su, ali nije samo Sordos problem. Javne povrsine grada i oko grada se masovno rasprodaju sumnjivim investitorima, i tu se zidaju nekakvi betonski soliteri sa ogromnim brojem stanova. Ko prodaje javne povrsine koje pripadaju gradjanima? Ko unistava poslednje zelene povrsine i zasto? Gde i kome ide taj novac od prodaja? U grad i nas gradjane sigurno ne. Ko ce da zivi u svim tim soliterima? Nas ni nema toliko. A parking mesta? Zagadjenje, nedostatak hladovine, nedostatak mesta za zivot?

  Oceni komentar:
  1
  11
 • BESKORISNI

  pre 250 dana i 8 sati

  Trebaće im pomoć. Partijski dežurni lajači po televizijama ih olajavaju, da nisu to što jesu.
  Da se sadašnja politička sila pita, Novi Sad bi bio betoniran od kanala DTD do Bačke Palanke.
  Idržite još malo, sve građevinske mašine će stati kad počne rat.

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Novosadjanka

  pre 250 dana i 6 sati

  Uz duzno postovanje, ja ne zelim ni da pocne rat, niti da cekam da rat "resava" gradkse probleme time sto ce svima stvoriti nove, jos ozbiljnije. Radije bih da se sve resava lokalno a ne da cekamo da nas pogodi kometa ili atomska bomba pa ce to kao "sve da resi". Neki od nas imaju decu i ne navijaju za ratove i globlane katastrofe.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • miki

  pre 250 dana i 3 sata

  zadnja su vremena dosla kad se i ova saka jada nesto pita.

  Oceni komentar:
  7
  3
 • Sve sam mirniji

  pre 249 dana i 23 sata

  Draga sugrađanko, Novosađanko.
  Kao što nas pitaju za Šodroš - tako će nas pitati i za rat.
  Ista je to vrsta ljudi. Meni, moje i u moju stražnjicu.
  Prvi koji će se razbežati i prvi koje će život kazniti.
  Ne brinite za našu decu, u Srbiji će biti bolje nego na drugim mestima gde će "graditelji" bežati.
  Sama činjenica da će kod nas stići 15 miliona izbeglica i pobeglica govori vam dovoljno.

  Oceni komentar:
  2
  1