DA ČOVEK NE POVERUJE: Evo šta sve Novosađani bacaju u kanalizaciju (FOTO)

DA ČOVEK NE POVERUJE: Evo šta sve Novosađani bacaju u kanalizaciju (FOTO)

Automobilski delovi i gume, leševi domaćih životinja, madraci, konzerve raznih veličina, bomba kašikara, delovi intimnog rublja, perike, pa čak i mrtva doga... samo su deo spiska stvari koje naši nesavesni sugrađani odlažu u kanalizacione otvore.

Zato kada voda ne otiče iz sudopere ili lavaboa, a voda iz ve-ce šolje vam kulja nagore, zapitajte se da nemate možda nekog maštovitog komšiju koji je, umesto u kantu za smeće, konzervu ubacio u kanalizaciju.

- Spisak stvari koje Novosađani bacaju u kanalizaciju je zaista veoma dug, neobičan i poprilično uznemirujući. Radnici na terenu se svega nagledaju, a pre dve godine tokom radova na rekonstrukciji kolektora u jednoj ulici pronašli su veliki broj automobilskih guma. Takođe, naše ekipe su jednom prilikom u kanalizaciji pronašli i bombu kašikaru, a tada je morala da interveniše i policija. Iz kanalizacionog sistema su vađene i roletne, ram motocikla, bela tehnika, a jednom prilikom čak i madrac – kažu u novosadskom javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija".


Sve ovo ukazuje da je – iako živimo u 21. veku – (ne)kultura pojedinih naših sugrađana na zabrinjavajućem nivou, kao i svest o očuvanju prirode.

U JKP "Vodovod i kanalizacija“ radnici koji rade na održavanju kanalizacione mreže susreću se i sa raznim problemima prilikom obavljanja svojih radnih zadataka.

- Nije redak slučaj da građani u kanalizacione otvore bacaju i leševe životinja. Da li možete samo da zamislite leš raspadnute životinje u kanalizaciji, pa ne moramo da podsećamo koliko pojedini Novosađani ovakvim radnjama ugrožavaju funkcionisanje kanalizacione mreže i izazivaju pravu ekološku katastrofu – ističu u "Vodovodu i kanalizaciji".


Kako kažu, zato često dolazi do zagušenja kanalizacionih cevi, a na njih utiču mnogi faktori. Na kraju krajeva, zna se za šta služi kanalizacija, a za šta kanta za smeće. Korišćenje kanalizacije, umesto kontejnera ili otpada svakako doprinosi tome i predstavlja ozbiljan problem.

- Svesnim ili nesvesnim bacanjem stvari kojima nije mesto u ve-ce šolji, pojedini sugrađani mogu samo da izazovu probleme sa instalacijama i da zagade okolinu. Zato je neophodno da se vodi računa o tome šta se baca u WC šolju. Recimo, vlažne maramice, pelene, prezervativi, štapići za uši, kosa, hrana, ulja, upaljači i plastične kese su samo deo spiska onoga što Novosađani bacaju u ve-ce šolje – kažu u ovom preduzeću.


Upravo ovakav otpad može ozbiljno da ošteti pumpe čija je cena oko 100.000 evra.

Zato iz ovog preduzeća još apeluju na građane da se odgovorno ponašaju i da otpad odlažu na propisana mesta, jer samim tim štite kanalizacioni sistem koji je od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje Novog Sada.

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: JKP "Vodovod i kanalizacija", Pixabay.com

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan