Da li cink može da zaustavi razvoj težih simptoma kod respiratornih infekcija?

Da li cink može da zaustavi razvoj težih simptoma kod respiratornih infekcija?

Cink bi mogao da pomogne u otklanjanju simptoma infekcija respiratornog trakta, kao što su kašalj, zapušen nos i bol u grlu. Takođe može da smanji trajanje bolesti, sugeriše objedinjena analiza naučnih studija.

Infekcije respiratornog trakta uključuju prehladu, grip, sinusitis, upalu pluća i Kovid-19.

Cink ima ključnu ulogu u imunitetu, upali, povredama tkiva, krvnom pritisku i odgovorima tkiva na nedostatak kiseonika.

Kao rezultat toga, izazvao je značajno interesovanje tokom trenutne pandemije za moguću prevenciju i lečenje infekcije kovid 19.

Analiza objavljena u BMJ Open obuhvata 28 kliničkih ispitivanja koja su uključivala 5.446 odraslih osoba. Nijedno od ispitivanja nije se posebno bavilo upotrebom cinka za prevenciju ili lečenje kovida.

Najčešće korišćene formulacije cinka bile su pastile, a zatim sprejevi za nos i gelovi koji sadrže ili cink acetat ili soli glukonata. Doze su se značajno razlikovale u zavisnosti od formulacije i od toga da li je cink korišćen za prevenciju ili lečenje.

Objedinjena analiza 25 ispitivanja pokazala je da je cink zaustavio razvoj težih simptoma kod gripa, kao što je groznica. Ali to je zasnovano na samo tri studije. U proseku, simptomi gripa su nestali dva dana ranije upotrebom spreja sa cinkom ili tečne formulacije uzete pod jezik (podjezično) nego kada je korišćen placebo.

Tokom prve nedelje bolesti, učesnici koji su koristili nazalni sprej sa cinkom imali su skoro dvostruko veće šanse da se oporave od onih koji su koristili placebo.

Neželjeni efekti, uključujući mučninu i iritaciju usta/nosa, bili su oko 40 odsto verovatniji među onima koji su koristili cink, ali nisu prijavljeni ozbiljni neželjeni efekti u svih 25 ispitivanja.

Međutim, u poređenju sa placebom, cink nije smanjio rizik od razvoja infekcije ili simptoma prehlade nakon zaražavanja humanim rinovirusom, niti je bilo razlika u trajanju bolesti između onih koji su koristili suplemente cinka i onih koji nisu.

Takođe, kvalitet i veličina uključenih studija znatno su varirali.

Kako tačno cink može da ispolji svoje terapeutske efekte na respiratorne infekcije, uključujući Kovid-19, zahteva dalje istraživanje, zaključuju autori analize.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan