Da li je digitalna nesanica savremena bolest ili loša navika?

Da li je digitalna nesanica savremena bolest ili loša navika?

Statistika kaže da 40 odsto ljudi koji pate od poremećaja sna koristi različite digitalne uređaje pred spavanje

Da li preterana upotreba računara i telefona ima posledice na miran san?

- Sam telefon ne remeti san, ali ga skraćuje jer ste vi tako odlučili – rekao je doktor Slavko Janković, a prenosi portal B92.

- Upotrebom digitalnih rekvizita mi se razdremljujemo i postajemo razdražljivi. Jarke boje i stimulansi pobuđuju beta talase koji nam trebaju danju za aktivnosti, a ne pred spavanje – kazala je psihoterapeutkinja Leonora Pavlica.

Na pitanje u čemu je razlika između čitanja knjige i gledanja u telefon pred spavanje, Pavlica je rekla da ne postoji zavisnost od knjige, a da od telefona postoji.

- Možemo da stvorimo neku vrstu zavisnosti od internet sadržaja. Ukoliko trošimo na tu aktivnost toliko vremena da nam remeti kvalitet sna pa samim tim i kvalitet dana, gubimo fokus i onda smo već u problemu i prognoza je kao i za bilo koju drugu vrstu nesanice, ali ne i zavisnosti. Nije to toliko ozbiljna zavisnost jer postoje rasprostranjene tehnike za oporavak – ističe ona.

Pavlica tvrdi da meditacijom ovaj problem može jednostavno da se reši.

- Zavisnost nastaje kad čovek iz lične potrebe proverava trivijalne sadržaje, a ne ukoliko je poslovno pri telefonu ili računaru. Treba odrediti granicu kad je za potrebe posla nešto urađeno ili smo preokupirani tom radnjom iz ličnih razloga – rekla je Pavlica

Poremećaj od digitalne nesanice javlja se načešće između 20. i 40. godine, prenosi B92.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod horoskop JKP Vodovod i kanalizacija prognoza vremena smanjen pritisak vode vremenska prognoza OK Vojvodina bez grejanja odbojkaši vojvodine Isključenje struje novi sad bez struje tajne horoskopa bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo Srbija bez vode servisne informacije novi sad isključenje grejanja horoskopski znaci betanija jkp novosadska toplana novosađani bez tople vode ljubavni horoskop novorođenčad