Da li je dualno obrazovanje izrabljivanje dece ili šansa?

Da li je dualno obrazovanje izrabljivanje dece ili šansa?

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović zabrinut jer Nacrt Zakona o dualnom obrazovanju predviđa 35 radnih sati nedeljno za srednjoškolce i polovinu minimalca.

Kako "Večernje novosti" prenose, bojazan sindikata da bi radni angažaman đaka, a što predviđa Nacrt Zakona o dualnom obrazovanju, mogao biti prostor za zloupotrebu dece, dok u Ministarstvu smatraju da je reč o pogrešnom tumačenju. 

U Nacrtu se, naime predlaže da đaci imaju 35 časova rada nedeljno, da za to budu plaćeni polovinom minimalca, a u Ministarstvu uveravaju da takav model obrazovanja otvara učenicima vrata najvećih kompanija za učenje, a kasnije i zapošljavanje.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović ukazuje da je puno radno vreme za zaposlene 40 sati nedeljno, a da je srednjoškolcima namenjeno tek pet manje.

- Poznavajući mentalitet naših poslodavaca postavlja se pitanje da li će učenici građevinske škole ići kod nekog preduzimača i mešati malter za 10.000 dinara mesečno, što je klasično izrabljivanje. Ili u trgovinskim lancima za isti novac raditi na kasi ili puniti rafove – pita se Veselinović.

On kaže da je za takve poslove, kao i za sklapanje kablova, šivenje cipela ili papuča, potrebno nekoliko sati ili dana obuke, te da je ideja dualnog obrazovanja u razvijenim zemljama da se deca školuju za deficitarna zanimanja, gde obuka traje nekoliko godina.

- Da li će poslodavci u Srbiji dobiti jeftinu radnu snagu, gde će deca sklapati kablove za stotinak evra mesečno? Dobiće radnika koga ne moraju da plate ni po minimalnoj ceni rada – smatra Veselinović.

Savetnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže da je u pitanju loše tumačenja nacrta Zakona o dualnom obrazovanju.

Kako "Večernje novosti" prenose, ona je pojasnila da se u članu šest govori o maksimalnom vremenu provedenom u kompaniji za vreme učenja kroz rad, ali u skladu sa planom i programom.

Osvrnula se i na dosadašnju praksu u školama koja je bila organizovana u blok nastavi, gde su učenici imali po tri nedelje prakse, odnosno radili 40 sati nedeljno, a da pri tome, tvrdi, nije bilo negodovanja.

- Sada postoji izmena u okviru nastavnih planova i programa po dualnim modelima koja kaže da u prvoj godini učenik provodi četiri dana u školi, jedan u kompaniji, druga godina tri dana teorije, dva u kompaniji i u trećoj godini dva dana u školi i tri dana u kompaniji – navodi.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • gaga

    pre 2513 dana i 5 sati

    Dualno obrazovanje kod nas će biti zaista izrabljivanje dece.Za 10.000 dinara deca će raditi 35 sati nedeljno,cca 140 sati mesečno,a to je daleko niža zarada od rada preko studentske zadruge.Ne možemo mi da se poredimo sa Evropom kada kod nas ništa nije uređeno kao u Evropi.Svako dete koje prođe ovaj "tretman" ,ukoliko imalo ima ambicija, nakon završene škole pobeći će put inostranstva gde će njegov rad biti adekvatno nagrađen.Zašto niko ne poredi Evropsko radno vreme sa našim.Kod nas se ne poštoje Zakon o radu,niti rad vrednuje adekvatno.Treba da radimo so 64 godine a gde? Kada napunimo 40 godina nikome više nismo potrebni,a u Evropi to nije tako.Kada je kod nas inspekcija rada kontrolisala dužinu radnog vremena,obračun zarade za dane praznika.Poštovanje državnih praznika i sl?

    Oceni komentar:
    0
    1