Da li je konzervirana tunjevina bezbedna po zdravlje?

Da li je konzervirana tunjevina bezbedna po zdravlje?

Analizom sadržaja konzervi kukuruza, tunjevine i piletine, naučnici su ustanovili da na ovaj način upakovana tunjevina sadrži veliku količinu cinka.

U najnovijoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Bingamtonu u Njujorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function", navedeno je da konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka od dozvoljene granice.

Ove količine cinka mogu da oštete ljudska creva.

- Povećanje propustljivosti creva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospeju. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog creva" i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbiruje kroz propusna creva – objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svesti i visoku temperaturu.

Najveća koncentracija ovog elementa nalazi se u sredini konzerve, i to sto puta više od dozvoljene granice. Nakon tunjevine, sledi piletina.

Velike količine cinka u organizmu mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze.

Naučnici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokom nivou cinka može da ima ozbiljne posledice na zdravlje.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani novosadsko porodilište isključenja struje mup novi sad bez vode bebe novorođenčad bez struje vremenska prognoza novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenje vode dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja policija protest raspored sahrana novi sad betanija horoskopski znaci sahrane novi sad RHMZ servisne informacije novi sad Isključenje struje MUP Republički hidrometeorološki zavod matičar novi sad JKP Vodovod i kanalizacija horoskop