Da li je korišćenje antibiotika opravdano u lečenju kovida?

Da li je korišćenje antibiotika opravdano u lečenju kovida?

Antibiotici se koriste za lečenje bakterijskih infekcija i vrlo su dobri u tome, uprkos rastućem problemu bakterija otpornih na antibiotike i toleranciji na ove jake lekove.

S druge strane, Kovid-19 je virusna infekcija koju uzrokuje virus SARS-CoV-2 i pitanje je zašto se onda kovid često leči antibioticima?

Jedan od najvećih izazova savremene medicine su bakterije otporne na antibiotike. Zbog toga naučnici širom sveta traže inovativna rešenja za lečenje bakterijskih infekcija bez antibiotika.

Naučnici veruju da je prekomerna upotreba značajno doprinela širenju rezistencije na antibiotike. A sada se nepotrebna upotreba antibiotika često primećuje i kod lečenja korona virusa.

Otkrili su da je 85 odsto pacijenata sa kovidom u Velikoj Britaniji dobilo jedan ili više antibiotika tokom boravka u bolnici, jer su lekari sumnjali na bakterijske infekcije. Ključna reč ovde je "sumnjiv", što naučnike navodi da veliki deo upotrebe antibiotika u slučajevima kovida nije bio potreban.

Najveća upotreba antibiotika kod lečenja ove infekcije bila je u odeljenjima za intenzivnu negu, ali više od trećine pacijenata je koristilo antibiotike i pre nego što su bili hospitalizovani.

Naime, bakterijske infekcije među ljudima sa korona virusom su bile neuobičajene. Neki ljudi su se zarazili ovim infekcijama, obično više od 48 sati nakon prijema. Dalje, primetili su da pacijenti sa koronom dobijaju antibiotike širokog spektra, što je protivno preporukama da upotreba antibiotika treba da bude prilično konzervativna i bezbedna.

To je delimično zbog toga što su bolnice bile pretrpane i odluke su morale brzo da se donose. U nekim slučajevima to je značilo da je upotreba antibiotika pre potvrđivanja bakterijskih infekcija bila neka vrsta predostrožnosti.

U budućnosti ćemo morati ozbiljno da smanjimo upotrebu antibiotika. Bakterijske infekcije sa koje su se rešavale korišćenjem antibiotika sada postaju opasnije. Ako želimo da zadržimo efikasnost ovih lekova u slučajevima kada su stvarno potrebni, moramo da ograničimo njihovu upotrebu, prenosi B92.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan