Da li maloletnicima treba zabraniti konzumiranje energetskih pića?

Da li maloletnicima treba zabraniti konzumiranje energetskih pića?

Mnoge članice Evropske unije, kao i neke druge zapadne zemlje, traže da maloletnicima bude zabranjeno konzumiranje energetskih napitaka, jer štete zdravlju.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, oko 68 odsto adolescenata i 18 odsto dece redovno konzumira energetska pića.

U Evropi mladi, prosečno, mesečno popiju oko dva litra, a neki i do sedam litara ovih napitaka.

Na britanskom tržištu je od 2006. do 2014. godine prodaja energetskih pića povećana za 155 odsto.

Litvanija i Letonija su već obustavile prodaju 2014., odnosno 2016. godine, a Velika Britanija je sve bliža tome, prenosi "Blic".

Evropska komisija poručuje da je ograničavanje prodaje energetskih napitaka pitanje zakonodavstva svake članice i da u to nema nameru da se meša.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi na oko 2.000 osoba u dobi između 12 i 14 godina utvrdilo je da je oko 74 odsto njih konzumiralo energetske napitke.

Više od 55 odsto konzumenata potvrdilo je da je imalo najmanje jednu nuspojavu.

Čak 25 odsto ljubitelja energetskih napitaka imalo je povećan broj otkucaja srca, 24 odsto probleme sa spavanjem, 18 odsto glavobolje, pet odsto mučnine i povraćanje, a 3,6 odsto bolove u grudima.

Energetski napici sadrže jake stimulanse, najviše kofein, koji u kratkom roku podiže nivo budnosti, pažnje i izaziva pobuđenost.

Međutim, kroz duže vreme, kada dejstvo napitaka popusti, mogu izazvati osećaj umora i iscrpljenosti.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Jejl pokazuje da je verovatnoća pojave hiperaktivnosti ili manjka koncentracije oko 66 odsto veća kod dece koja redovno konzumiraju energetske napitke.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan