Da li nam se bliži policijski čas?

Da li nam se bliži policijski čas?

Svakodnevno povećanje broja obolelih i preminulih od korona virusa dovelo je zdravstveni sistem u Srbiji do kritične situacije.

Kako navode "Novosti", stigli smo, izgleda, "do same ivice potpunog zatvaranja". Ako se nadležni odluče i na ovaj potez, koji već dugo izbegavaju iako su se evropske zemlje, pa i i ove u našem okruženju, odavno "zaključale", to će biti zbog ogromnog priliva pacijenata prvenstveno u odeljenja intenzivne nege, pa i uopšte u bolnice. 

Sa 2.434 inficiranih i 66 hospitalizovanih medicinara, čak i da isprazni još klinika za kovid, zdravstvo teško da može da istrpi dalje povećavanje broja obolelih.

Da nas od potpunog zatvaranja ne deli još mnogo vremena potvrđuje i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji primećuje da se očigledno nove mere slabo poštuju. Iako je situacija kritična, još nije upitno da će ijedan pacijent ostatiti bez medicinske pomoći, ali je pitanje do kad ovoliki pritisak zdravstvo još može da amortizuje.

Koliko je epidemija uzela maha potvrđuje i činjenica da smo sa 1.007 zaraženih na 100.000 stanovnika, zvanično, po Evropskom centru za kontrolu i sprečavanje bolesti (ECDC), ušli u poslednji od devet krugova kojima se rangiraju zemlje po epidemiološkoj situaciji. Iako epidemiolozi procenjuju da bi krajem sledeće nedelje epidemija mogla da počne da se smiruje, i da se bar ne povećava broj zaraženih, ovim tempom, do tad bismo mogli da stignemo i do 10.000 inficiranih za dan i trocifrenog broja preminulih.

Da li smo "na minut" do zatvaranja ili možemo još nekoliko dana da se "kockamo", teško je odrediti, ali je sve izvesnije da idemo baš u tom pravcu, jer drugog rešenja ako se ne poštuju mere neće biti.

– Situacija je veoma ozbiljna, Srbija je među vodećim državama po broju novoobolelih. Postojeće mere dale su rezultate, one imaju posledice na svakodnevni život, ali nismo ih dovoljno poštovali, previše smo se družili, nismo nosili maske i držali distancu.Teško je odrediti koja je "brojka" koja bi uslovila karantin. Ako imamo 7.000 ili 8.000 novoobolelih dnevno, znajte da će oko 20 odsto njih završiti u bolnici. Imaće tešku sliku bolesti, ako ostaju 10 dana u bolnici, to je 15.000 zauzetih kreveta – kaže direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša, a prenose "Novosti".

Ako sumnjate da ste zaraženi, idite pravo u kovid ambulantu

Na sastanku ministra zdravlja sa direktorima kovid-centara dogovoreno je da svi sa sumnjom na infekciju korona virusom moraju prvo u kovid-ambulante, da bi se smanjila navala na kliničke centre.

Oceni vest:
5
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivana

  pre 1293 dana i 18 sati

  Ako sumnjate da ste zaraženi (a zapravo niste) idite pravo u kovid ambulantu (i zarazićete se)

  Oceni komentar:
  2
  32
 • Đoka

  pre 1293 dana i 11 sati

  Sve ovce sveta u isti obor strpaše.

  Oceni komentar:
  0
  15
 • Maja

  pre 1288 dana i 11 sati

  Krizni štab i brnjičari koji ih slusaju su za psihijatriju.

  Oceni komentar:
  0
  0