Da li se ježite kada slušate muziku?

Da li se ježite kada slušate muziku?

Naučnici su ovog leta sproveli zanimljivu studiju na britanskim muzičkim festivalima Riding (Reading) i Lids (Leeds), a cilj je bio da istraže da li ježenje kože može da bude povezano sa opštim stanjem zdravlja čoveka, ali i njegovim karakterom.

Istraživački tim je otkrio da oni koji doživljavaju nadražaje na koži u vidu naježenosti imaju više šanse da ostvare jaku vezu sa drugima, da postignu visoke nivoe akademskih uspeha kroz svoj život, i da budu boljeg zdravlja u odnosu na one koji nemaju ovo iskustvo. 

Studiju su vodili Metju Sahs, profesor sa Hardvardskog univerziteta i Robin Marfi, sa Univerziteta Oksford, a uključila je 100 ljudi sa festivala Riding i Lids kojima su putem uređaja za monitoring praćene reakcije na muzički performans.

Istraživači su analizirali psihološke odgovore učesnika na muziku, dok su takođe vodili seriju psihometrijskih tekstova kako bi odredili šta javljanje naježenosti govori o njima kao individuama, prenosi portal B92.

U studiji je zaključeno da se kod 55 odsto ispitanika koji su se naježili dok su gledali koncert uživo na sceni njihova reakcija javilla u prvom minutu.

Takođe, žene su češće davale emotivni odgovor na muziku – 55 odsto učesnica su doživele naježenost u poređenju sa 46 odsto muškaraca.

Prema saznanjima istraživača, oni koji su se naježili najmanje jednom tokom koncerta češće se opisuju kao saosećajne osobe i prihvatljive u vezama. Osim toga, osobe kod kojih se javlja ježenje na koži lakše se drže pozitivnog raspoloženja i psihički su jače.

- Rezultati studije pokazuju različite osobine ličnosti koje karakterišu ljude koji doživljavaju naježenost. Naše istraživanje takođe sugeriše da istinski povezivanje sa zabavom i javljanje ježenja na koži ima uticaj na naš opšti osećaj blagostanja i raspoloženja – kazao je Robin Marfi, jedan od autora studije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija Spens horoskop Isključenje struje elektrovojvodina bez struje klisa raspored sahrana novi sad novosađani Petrovaradin JGSP "Novi Sad" bebe novosadska policija isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode matičar novi sad izmena režima saobraćaja horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje servisne informacije novi sad isključenje vode sahrane novi sad servisne informacije novorođenčad betanija novosadsko porodilište jkp novosadska toplana