Da li se popravlja položaj mladih u Novom Sadu?

Da li se popravlja položaj mladih u Novom Sadu?

– Položaj mladih u Novom Sadu je znatno bolji u odnosu na pre dve godine – rekao je Nikola Radman iz Centra za omladinski i društveni razvoj "Res polis" na današnjoj konferenciji i obuci za predstavnike udruženja kojima je dodeljen novac za realizaciju programa i projekata od javnog interesa za omladinu, a kojima se ostvaruju ciljevi i mere definisane Lokalnim akcionim planom politike za mlade grada Novog Sada u 2016. godini.

– Konferencijom želimo da predstavimo rezultate projekata koji su realizovani u prethodnoj godini, kao i rezultate monitoringa i značaj implementacije LAP - a 2016. U kandidaturi OPENS 2019.

Prijavljen je 71 projekat iz devet oblasti koji su obuhvatili 12. 581 direktnog učesnika. Za njihovu realizaciju Gradska uprava za sport i omladinu, pod čijim je okriljem "Res polis”, odvojila je 20 miliona dinara, od čega je potrošeno 19. 388. 477, dok je ostatak vraćen toj upravi. Urađeni monitoring pokazao je neke propuste, dajući preporuke za buduću bolju realizaciju, s obzirom na to da LAP obuhvata period do 2018. Godine.

– Najmanje je bilo projekata u oblasti obrazovanja mladih, dok je najviše bilo u oblasti kulture i slobodnog vremena mladih – istakao je Radman predstavljajući rezultate. – Takođe, svi projekti su realizovani u kratkom periodu, zbog kasnijeg raspisivanja konkursa, što je uticalo na kvalitet projektnih aktivnosti, broj direktnih učesnika i postignutu efikasnost.

Još jedan od značajnijih problema na koji su naišli jeste masovno štampanje promo - materijala koji imaju mali efekat, a mnogo koštaju i nisu u skladu s principima zaštite životne sredine i održivog razvoja. Stoga su neke od preporuka ulaganje napora za upoznavanje zainteresovanih udruženja s ciljevima i merama LAP-a, ujednačavanje podrške različitim oblastima, obezbeđivanje pravovremenog raspisivanja konkursa i donošenja odluke, pravovremeni prenos odobrenih para realizatorima, unapređenje društvenih mreža zarad bolje vidljivosti podržanih projekata, smanjena podrška štampanju promo - flajera, veća saradnja s medijima i drugo.

– Kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019. Je nagrada za sve ono što se u našem gradu inače dešava – rekla je koordinatorka za unapređenje lokalne omladinske politike OPENS 2019 Aleksandra Ilijin, istakavši da se trude da prezentuju u što boljem svetlu sve ono što mladi rade. – Novi Sad ima program za sve mlade osobe, za učenike, studente, zaposlene, nezaposlene, mlade roditelje, umetnike, sportiste. Mi vam nudimo svoje kanale promovisanja i pomoć pri kreiranju programa u okviru vaših organizacija. Kad pošaljemo poziv za naše aktivnosti, najbolje se vidi koliko su mladi (ne) aktivni.

Konferenciji je prisustvovao i zamenik načelnice Gradske uprave za sport i omladinu Ognjen Krsmanović, kao i članovi udruženja koji su dobili novac za realizaciju projekata.

– Već šest godina zaredom dobijamo podršku od Grada Novog Sada i naš glavni posao je da razvijemo svest mladih o bezbednosti u saobraćaju jer su oni najugroženija grupacija – objašnjava Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti u saobraćaju. – Na predavanjima koristimo i takozvane pijane naočare da bi im bilo atraktivnije, a imamo i snimljeni dokumentarac u kojem, kroz lično iskustvo, govori momak koji je ostao nepokretan nakon saobraćajne nezgode u kojoj je preminuo njegov prijatelj. Da bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda, nije dovoljno da mi jednom godišnje održimo predavanje. Na tome treba kontinuirano raditi i uključiti što veći broj institucija.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan