Da li se rupa u ozonskom omotaču smanjuje?

Da li se rupa u ozonskom omotaču smanjuje?

Džinovska rupa u ozonskom omotaču Zemlje neće se u potpunosti oporaviti za još pola veka, ali naučnici NASA-e imaju dokaze da se ova rupe smanjuje.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka naučnici su otkrili da sprejevi za kosu, rashladne stvari i druge hemikalije oslobađaju materije koje mogu da oštete i na kraju unište ozon. 

Naime, hlorofluorougljenici (CFC) na kraju svog puta nailaze na molekule ozona, a sunčevo zračenje oslobađa hlorni gas iz CFC-a. Pod uticajem hlora molekuli ozona se raspadaju, a od njih ponovo nastaju obični molekuli kiseonika. Na taj način se uništava ozonski omotač.

Otvorena ozonska rupa izazvala je globalni alarm, a na kraju je 1987. godine svaka nacija na svetu potpisala Montrealski protokol kojim se obavezala na smanjenje upotrebe freona za 50 odsto. Ovaj ugovor se smatra najuspešnijim sporazumom o zaštiti okoline u istoriji, a postoje i dokazi da su rezultati ovog ugovora veoma uspešni.

Koristeći satelitske podatke od 2005. do 2016. godine, naučnici NASA-e utvrdili su da se nivo hlora u ozonskom omotaču smanjuje za gotovo 1 odsto svake godine, objavljeno je 4. januara u naučnom časopisu Geophysical Research Letters

Ovo je prvi put da su naučnici bili u stanju da izmere hemijski sastav unutar ozonske rupe i posmatraju smanjenje oštećenja ozonskog omotača. Iako je u pitanju dobra vest za čovečanstvo, stručnjaci naglašavaju da je potrebno da prođu decenije da ozonska rupa u potpunosti nestane.

"Hlorofluorougljenici (CFC) mogu da žive od 50 do 100 godina i dugo se zadržavaju u atmosferi. Stoga, kada je reč o ozonskoj rupi ona će se smanjivati do 2080. godine, a i tada će postojati mala rupa" – rekla je En Daglas, naučnica i koautorka studije.

Podsećamo, Ozonska rupa je bila najveća 2000. godine kada je bila široka oko 30 miliona kvadratnih kilometara.

Video prilog može se pogledati na portalu B92.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje servisne informacije novi sad obustava rada horoskop isključenja struje zodijak vremenska prognoza novi sad tomislav mandić sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja bebe gradonačelnik Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo štrajk poštara matičar novi sad novorođenčad betanija dnevni horoskop isključenje vode bez vode elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad pošte srbije novosadsko porodilište štrajk u pošti bez struje astrologija