Da li se vozimo u čistom gradskom prevozu?

Da li se vozimo u čistom gradskom prevozu?

Koliko puta vam se dogodilo da prehlađeni uđete u gradski autobus, koristite istu papirnu maramicu nekoliko puta, jedete tokom vožnje, a pre ili posle toga nečistim rukama dodirnete držače, sedište ili stakla?

Veliki promet ljudi na dnevnom nivou zahteva mere prevencije od različitih vrsta virusa i redovno spremanje unutrašnjosti vozila, zbog čega je "RTV" istražila na koji način i koliko često se čiste autobusi u Novom Sadu.

Autobusi JGSP "Novi Sad" održavaju se svakodnevno u tri smene, a po potrebi čišćenje uključuje i skidanje grafita, nalepnica i žvakaćih guma sa sedišta.

Ipak, stiče se utisak da građani nisu u potpunosti zadovoljni higijenom u gradskom prevozu, na koju, kako kažu, zajednički utiču.

- Ima dosta smeća, ostaci od hrane i tako...– kažu jedni.

- Održava se verovatno dobro, s tim što smo mi nevaljali kao građani. Naša deca pljuju semenke i bacaju otpad i ostavljaju po autobusu. Inače, kad se ujutru ide rano i autobusi su potpuno čisti – smatraju drugi.

- Ne verujem da peru ruke svi. Znači da peru ruke, ne bi bilo ovih bolesti ovako kao što ima. Znači kad se dođe iz autobusa, znači odmah kad se izađe da se peru ruke – dodaju treći.

Ako je autobus u koji ste ušli već prljav, najbolje privremeno rešenje za situaciju su sredstva za suvo pranje ruku ili vlažne maramice na bazi alkohola.

Efikasnija zaštita je pranje ruku toplom vodom i sapunom, jer se na prstima i dlanovima u toku dana nakupe nečistoće i mikroorganizmi, koji se mogu preneti i u prevozu preko drški ili predmeta u autobusu, kažu lekari.

- Gradsko saobraćajno preduzeće bi trebalo sa svoje strane da barem jednom, ako ne i više puta u toku dana očisti autobus. Znači da izbace mehaničke nečistoće, maramice, papire, kese. A definitivno bi trebalo na kraju smene, odnosno ujutru pre početka smene, dezinfikovati sve one metalne ili plastične delove, te rukohvate, onda one gume na koje se uhvatimo, jer na njima zaista postoji realna šansa za velikom količinom mikroorganizama, koji nakon našeg svakog kontakta ostaju – napominje dr Svetlana Ilić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Na čistoću u gradskom prevozu, osim održavanja i savesti putnika, utiče i stanje na putevima, zbog čega se, osim u vanrednim situacijama, autobusi čiste nakon povratka u garaže.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan