Da li smemo da jedemo hranu koja je pala na pod

Da li smemo da jedemo hranu koja je pala na pod

Da li je istina da je hrana bezbedna ako ne ostane na podu duže od pet sekundi?

"Ako je prošlo manje od pet sekundi, možete bezbedno da pojedete hranu koja je pala na pod." Koliko ste puta čuli ovakve fraze?

Prema mišljenju mnogih ljudi, dovoljno je na vreme podignuti hranu s poda ili duvati po površini kako bi se izbegla kontaminacija bakterijama.

Ova popularna teorija poznata je kao "pravilo 5 sekundi", dok druga varijanta postavlja maksimalno vreme na tri sekunde.

Ali, je li istina da je hrana bezbedna ako ne ostane na podu duže od pet sekundi? Postoji li naučno objašnjenje? U stvarnosti je to urbana legenda, koju je opovrglo nekoliko istraživanja.

Jedno od najpoznatijih je ono koje je sprovela američka istraživačica Džilijan Klark sa Univerziteta Illinois, koja je pokazala da se hrana ostavljena na površini može odmah kontaminirati (čak i za nekoliko sekundi) i to Ešerihiom coli, jednom od najčešćih bakterija, prenosi N1info.rs.

Bruno Bruneti, profesor farmaceutske industrijske mikrobiologije koji ima široko praćenu stranicu na Instagramu, napravio je eksperiment koji to dokazuje.

Kako bi svima pokazao šta se zapravo dešava s hranom koja padne na pod, čak i kada se podigne za tri sekunde, analizirao je komad hleba koji je pao na pod u laboratoriji i uporedio ga sa čistim.

Dok u drugom slučaju tragova bakterija gotovo da i nema, komad hleba koji je bio na podu svega nekoliko sekundi vidljivo je kontaminiran.

Ranije objavljena Istraživanja su pokazala da će hrana ispuštena na pod pokupiti bakterije za samo jednu sekundu, a ne samo pet. Ali Aron E Karol, profesor pedijatrije na Univerzitetu Indijana, osporava ovo i kaže da jede hranu koja je bila na podu.

On je rekao za Njujork Tajms da bi ljudi trebalo više da brinu o tome koliko bakterija ima na drugim površinama u domaćinstvu u poređenju sa onima na podu.

Drška frižidera, sudopera i kuhinjski pult su očigledno daleko gori. Dr Kerol se slaže da hrana može da bude kontaminirana bakterijama čim dođe u kontakt sa njima, ali i da dodirivanje drugih kućnih predmeta pre rukovanja hranom može da ima isti efekat.

Sve u svemu, sledeći put kad vam slučajno ispadne hrana na pod, možda je najbolje da je bacite bez previše razmišljanja.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Uvek

  pre 136 dana i 5 sati

  Samo ako je ukusna. Ako nije bila pokvarena, pre pada na pod.

  Oceni komentar:
  0
  3