Da li ste baš vi "bindžer"?

Da li ste baš vi "bindžer"?

Ako vam je ikada pošlo za rukom da odjedanput odgledate celu sezonu neke serije, vi ste gotovo sigurno tzv. "bindžer", samo da to niste ni znali.

Opsesivno gledanje serija zove se bindžovanje (binge-watching), a ovoj grupaciji pripadate, ako ste makar jednom u cugu odgledali celu sezonu možda trenutno najpopularnije "Igre prestola" ili neke druge omiljene serije.

Ovaj trend gledanja u jednom dahu, po možda čak i 10 epizoda, zarazio je svet, pa često neki ostaju kod kuće petkom uveče i "žrtvuju" izlazak kako bi mogli da uživaju u društvu fiktivnih "drugara". Iako nov, ovaj fenomen se poslednjih nekoliko godina grozničavo širi poput epidemije.

Amerikanci prednjače u ovoj novoj "bolesti savremenog društva", sa skoro 70 posto ljudi koji stalno "bindžuju", sa prosekom od po pet epizoda odjednom, kako piše u rezultatima jednog istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu su sproveli istraživanje, u kome je učestvovala grupa mladih od 18 do 29 godina, kad je ustanovljeno da su oni usamljeniji i depresivniji češće "bindžovali". Stručnjaci kažu da ova vrsta osame i pasivnosti može da postane nova vrsta zavisnosti ili možda čak i put ka depresiji.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan