DA LI STE ZNALI: U Srbiji može da se poništi brak

DA LI STE ZNALI: U Srbiji može da se poništi brak

Poništenje braka u Srbiji nije tako česta pojava kao razvod braka, a nekada ljudi često iz neznanja, ne prave razliku između poništenih i razvedenih brakova, a još manje između poništenih i ništavnih brakova.

Međutim, razlika između ova dva pojma je pre svega u tome što poništen brak odmah biva nepostojeći, kao da se nikada nije dogodio, dok u drugom slučaju lice ima status razvedene osobe, prenosi "Telegraf".

Advokat Miloš Antić navodi da i razvod i poništen brak imaju iste pravne posledice, potvrđujući da je iz moralnih razloga, poništen brak, redak slučaj kod nas.

Subjektivni rok za poništenje je godinu dana, objektivni od tri godine. Pravne posledice i razvoda i poništaja su iste, prvo treba razmotriti da li ima elemenata za poništaj. Do poništenja najčešće dolazi jer je osoba živela u zabludi. Recimo, obećavao joj je kule i gradove, a on živi na minimalcu. Ili recimo, ima neku duševnu ili telesnu bolest za koju osoba pre stupanja u brak nije znala.

- Osoba sa kojom ste u braku je biseksualac, krio je od vas da ima decu iz prethodnog braka itd. Sve su to okolnosti  gde je osoba živela u zabludi i neznanju i gde ima uslova za poništaj braka - navodi Antić i dodaje:

- Ono što sledi jeste dokazivanje na sudu. Nekada je teško prikupiti dokaze da ste živeli u zabludi. Koliko će trajati sam poništaj, niko sa sigurnošću ne može da odredi. Minimalni rok je 6 meseci, a zavisi i od okolnosti, kako su živele osobe u toj zajednici. Ako je sporazumni poništaj, onda je proces ubrzan i nema ročišta. Međutim, ako druga osoba negira poništaj, onda to zna da bude borba Davida i golijata – dodaje Antić.

Ukoliko su iza poništenog braka ostala deca, proces je isti kao i kod razvoda, deca se dodeljuju jednom od roditelja, a borba za starateljstvo je ista kao i kod razvoda. Imovina koja se stekla u braku koji je poništen, deli se ravnopravno, a vrlo retko osoba naplati štetu zbog zablude u kojoj je živela i zbog koje je odlučila da poništi brak, prenosi "Telegraf".

Da je zabluda razlog najvećeg broja poništenih brakova, potvrđuje i matičarka Gordana Zorić.

- Kod nas poništen brak godišnje ne prelazi 20-30 slučajeva. Pratktično, svaki brak može biti poništen. Sve ono što osoba nije znala o partneru pre stupanja u bračnu zajednicu, može biti razlog za poništenje braka. Recimo nije znala da je on prethodno bio u braku, da ima decu iz prethodnog braka, da je lečeni narkoman ili alkoholičar, da ga recimo zatekne u krevetu sa muškarcem, tj. da je krio svoju seksualnu orijentaciju i slično. Sve prećutano može biti razlog za poništenje – potvrđuje Zorićeva.

Ništavni brakovi koji ne ispunjavaju zakonsku normu za sklapanje:

- dvobračnost vodi ništavnosti braka,

- brak između lica istog pola,

- brak između srodnika.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan