Da li su manjinske liste u Novom Sadu – fantomske?

Da li su manjinske liste u Novom Sadu – fantomske?

Gradska izborna komisija u Novom Sadu proglasila je tri manjinske liste za lokalne izbore koji će se održati 2. juna, među kojima su Ruska stranka i stranka Istina-Adaviera. Građanski pokret Bravo tvrdi da su ove manjinske stranke uglavnom fantomske, koje služe Srpskoj naprednoj stranci za odvlačenje glasova od opozicije.

Odmah posle naprednjaka i Mađara, u izbornu trku u Novom Sadu ulaze još dve manjinske stranke. Rusi i Vlasi. Oni su već uspeli da skupe potrebne potpise za predaju izborne liste, dok grupa građana Sasvim druga priča potpise još skuplja.

I za prve i za druge i za treće Novosađani jedva da su čuli.

Najčuveniji Rusi za gradonačelnicu Novog Sada kandiduju Ivanu Macak.

Moram da istaknem da su oni do sada učestvovali samo u prljavim političkim poslovima Srpske napredne stranke, gde je njihova predstavnica učestvovala u suorganizaciji blokade Filozofskog fakulteta – kaže Aleksandar Latas, novinar lista Danas.

Na optužbe da je u pitanju fantomska lista, koja se pojavljuje da pravi maglu na izborima i koja nema nikakve veze sa pravim Rusima, Ivana Macak ne odgovara. Najpre je pristala da govori za N1, pa je odustala.

Predstavnica novosadskih Vlaha stala je pred kameru i odgovorila na slične optužbe – da je u pitanju kukavičje jaje SNS.

Ljubomora ili zavist na naš rad i na naše rezultate je samo jedna još u nizu zloupotreba i etiketiranje koje je stvarno bespotrebno – kaže Ivana Vujasin.

Na logično i potrebno pitanje da li će posle izbora sarađivati sa naprednjacima, sa kojima su ranije bili deo skupštinske većine, ne odgovara.

Zašto baš oni? Ja bih sad tu postavila pitanje, da li mi unapred znamo rezultate izbora – kaže Vujasin.

Zna se da su osnivači grupe građana Sasvim druga priča ranije povezivani sa Srpskom naprednom strankom. Novo rukovodstvo tvrdi da posle smene generacija, nisu "satelit" SNS.

Niti jedna opoziciona kolona nas nije pitala da se pridružimo i da zajedno srušimo vlast Srpske napredne stranke u našem gradu, dok Srpska napredna stranka, odnosno vlast našeg grada uporno radi na opstrukcijama. Nisu nam dozvolili notara, overivače za ponedeljak, kada smo takođe mislil da skupljamo potpise pored nedelje – kaže Srđan Davidović iz GG Sasvim druga priča.

I dok Davidović tvrdi da ga vlast opstruiše, a opozicija ignoriše, Građanski pokret Bravo smatra da ih Sasvim druga priča u nekim akcijama kopira.

Tvrde i da je na novosadskim izborima mnogo fantoma vlasti.

Imali smo informacije od građana u različitim delovima grada da u mesnim zajednicama se skupljaju potpisi. Samim tim imamo apsolutno osnovanu sumnju da neke stranke koje možda čak i prvi put izlaze na lokalne izbore kao što je Ruska stranka, kako su mogli u tako kratkom periodu skupe taj broj potpisa– pita Miran Pogačar iz Građanskog pokreta „Bravo“.

Ne bi bilo prvi put da učesnici izbora dobiju manje glasova, nego što su navodno skupili potpisa podrške izbornoj listi.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mihajlo

    pre 12 dana i 10 sati

    A ovi iz Bravo kao nisu SNS proizvod...

    Oceni komentar:
    0
    1