Da li su nam škole i vrtići dovoljno bezbedni?

Da li su nam škole i vrtići dovoljno bezbedni?

Sudeći po medijskim natpisima i incidentima koji se povremeno dešavaju u blizini škola ili čak unutar njih, itekako ima razloga za brigu. Najave da bi zbog manjka resursa, projekat "Školski policajac" mogao biti i obustavljen, zabrinuo je roditelje.

Iako je MUP demantovao tvrdnje da se projekat "Školski policajac" prekida, pažnja javnosti je ponovo usmerena na bezbednosnu situaciju u školama.

Osnovna škola Žarko Zrenjanin jedna je od prvih koje su pre 14 godina dobile svoje školske policajce. Oni su tada bili u civilu, imali su svoj prostor i komunicirali sa roditeljima i decom. Sve je odlično funkcionisalo, do pre par godina, kaže direktor ove škole, Žarko Mušicki.

- Počeli su da policajca povlače na druge zadatke, obukli su ga u uniformu, stavili su mu sve ono što policajac treba da nosi, značke, itd, i tada je sve to izgubilo smisao. Onda su mu dodelili još 2 - 3 škole i od tada je taj projekat na nekom, da kažem, na čeknaju, da se vrati na staro, ili da se osmisli nešto novo što će biti primereno potrebama škole - dodaje on.

U objektima predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", u Novom Sadu, nema obezbeđenja, osim u jednom vrtiću, na Telepu.

- Tu smo angažovali privatno društvo, Security. Finasirali smo iz sredstva zakupa prostora. Toliko smo imali novca da smo, praktično, mogli da ih angažujemo samo na tom prostoru. Ranije smo obezbeđivali "Maslačak", zatim "Radničku", a sada smo ih prebacili u Ćirila i Metodija - veli Mirjana Đurđev, direktorica PU "Radosno detinjstvo".

Pošto Radosno detinjstvo nema dovoljno novca, preporuka je da se pitanje obezbeđenja u vrtićima prepusti Savetu roditelja. Roditelji koji žele obezbeđenje obdaništu imaju mogućnost da se sami organizuju i prikupe novac za tu svrhu, rekla je Đurđev.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pitanje

  pre 2289 dana i 13 sati

  Sta vredi i obezbedjenje i policija, kada su deca nasilna. I devojcice i decaci. Od prvog do osmog razreda. Ni jobezbedjenje, ni policija, nemaju pravo da reaguju, kao i ucitelji i nastavnici. Konkretno govorim o skoli Petefi Sandor. Osim toga, niko ni na sta ne reaguje. U skolu moze da udje ko hoce, samo ne na glavni ulaz. Sto se policije tice, stoje na prelazu do 08h ujutru i posle ih Bog ne moze nahvatati. Sta sad? Deca ne idu kuci i ne dolaze u popodnevnu smenu, pa nema potrebe da budu tu? Cela halabuka oko policije i obezbedjenja se opet svodi na istu stvar. Daj pare. Ne vidim drugu svrhu.

  Oceni komentar:
  0
  0