Da li znate ko sve ima pravo da vam traži ličnu kartu?

Da li znate ko sve ima pravo da vam traži ličnu kartu?

Osim policije i komunalne policije, još oko stotinu drugih subjekata može da vam traži lične podatke. Uslov je – da su zakonom ovlašćeni za to.

Poverenik za informacije od javnog značaj i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić preporučuje građanima da, ukoliko im ličnu ispravu zatraži neko ko nije policija ili komunalna policija, pitaju na osnovu kog zakona to radi.

On navodi da ima mnogo novih propisa koji ovlašćuju raznorazne subjekte koji mogu da traže vaša dokumenta na uvid.

- Imate recimo Zakon o sprečavanju pranja novca i kad odete u banku, oni vam traže uvid u dokumenta, čak i da im ostavite kopije. Agencije za nekretnine to takođe mogu jer su ovlašćene ovim zakonom. Da ne licitiramo, hipotetički je moguće da sto subjekata ima pravo na to, ali načelno samo onaj ko je ovlašćen zakonom – objasnio je Šabić za "Blic".

Šabić ističe da je važno da taj ko traži dokumenta bude ovlašćen zakonom, a ne nekim podzakonskim aktom. Ako je zakonom predviđeno da vam traži uvid u vaš lični dokument vi ćete dati, ako nije, ni vi niste dužni da date dokumenta.

Niko ne sme da zadrži vaša dokumenta

On dodaje i da što se tiče zadržavanja isprave, na to niko nema pravo, čak ni policija. Oni mogu samo privremeno da zadrže vaš lični dokument dok ne utvrde vaš identitet.

Što se tiče kontrolora u gradskom prevozu, niste dužni da date ličnu kartu na uvid. Upravo to je razlog zašto oni u kontrolu idu sa komunalnom policijom.

Čak i na trafikama i u prodavnicama mogu da vam traže ličnu kartu na uvid i to na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, kako bi utvrdili da ste punoletni ako vam prodaju alkohol, duvan ili pirotehnička sredstva.

Osim policije, dokumenta mogu da vam traže u banci, sudu, pošti, mogu i ovlašćeni menjači, društva za upravljanje investicionim fondovima, društva za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondovima, davaoci finansijskog lizinga, osiguravajuća društva, preduzetnici i pravna lica koja vrše delatnost u prometu i zakupu nepokretnosti, brokersko dilerska društva, organizatori posebnih igara na sreću, ovlašćeni revizori, mobilni operateri, advokati, notari, hoteli...

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jole

  pre 1959 dana i 4 sata

  Da pojednostavimo, svako osim prolaznika na ulici ima pravo da vam traži ličnu kartu.

  Oceni komentar:
  0
  1