"DA NE ŽULJA": Novosađanka pravi ekstra udobne cipele za osetljiva stopala

"DA NE ŽULJA": Novosađanka pravi ekstra udobne cipele za osetljiva stopala

Od osme godine je dijabetičar na insulinu, te decenijama ima muke da nađe obuću koja je udobna, a lepa. Zbog svog, ali i problema mnogih drugih žena, nije joj bilo mrsko da nauči potpuno novi zanat. Sada su sandale i cipele koje pravi postale hit: crvene, zelene, žute..., neke i oslikane, a sve su estetski vrlo dopadljive.

Sanja Nikolić rođena je 1975. godine u Beču, u Mačvanskoj Mitrovici je završila osnovnu školu, a u Sremskoj Mitrovici gimnaziju. U Novi Sad je došla 1994. godine da studira i tu je i ostala. Završila je PMF, odsek menadžer u turizmu i odbranila master rad na temu Dunava. Vodila je i turističke ture, s obzirom na to da ima i licencu za turističkog vodiča. Naši sugrađani je znaju i dok je vodila plovidbe katamaranom po Dunavu uz gledanje zalaska sunca, što je bila izuzetna atrakcija do prošle godine. Već 13 godina radi za jednu stranu kompaniju. Zbog problema sa dijabetesom, opredelila se za novu edukaciju i zakoračila u čarobni svet pravljenja cipela.


Imam puno završenih kurseva, uvek sam ulagala u sebe na taj način. Pošto zbog bolesti ceo život imam problem sa obućom, došla sam na ideju da završim i kurs za obućara. Uvek sam morala da pazim šta obuvam, jer dijabetičari ne smeju da naprave žulj, pošto od njega može da se stvori rana koja teško zarasta i može da predstavlja veliku opasnost. Takođe, dijabetičare cipela ne sme da steže, jer tokom vremena stradaju periferni krvni sudovi. Celu srednju školu sam provela u martinama, kasnije u patikama. Tokom života, kada se pojavi prilika da treba obuti sandalu ili cipelu u skladu uz neku elegantniju odeću, bila sam u problemu. Nisam imala šta da obujem uz neki kostim ili haljinu – kaže Sanja za portal Moj Novi Sad.


Najpre je pokušavala da naruči cipele kod nekoliko obućara, ali tvrdi da to nije bilo to. Posle više neuspelih pokušaja, dogovorila se sa obućarem Milošem iz Zrenjanina da je nauči tom poslu.

Iako u životu nisam mislila da ću se baviti izradom obuće, polako mi se to uvuklo pod kožu. U periodu korone, dok smo bili zatvoreni, puno sam vežbala. Bilo je tu puno finesa, svaka koža je drugačija, kao i lepak. Sve sam onako štreberski zapisivala. Otežavajuća okolnost mi je što zbog šećera ne vidim dobro, pa koristim i lupe. Problem je bio i nabaviti odgovarajuće kalupe. Nijednog trenutka se nisam obeshrabrila. Brend "Da ne žulja" osmislila sam pre godinu dana, a sad već imam toliko porudžbina da ne mogu sve da postignem – opisuje Nikolić, koja ima istoimene profile na Fejsbuku i Instagramu.


Svaku obuću ručno prošiva i stavlja mekano gazište, te su kupci očarani udobnošću. Za jedan par cipela potrebno joj je dva, tri dana.

Najpre je potrebno iscrtati stopalo, jer svaki par obuće pravim po meri. Ako su žene iz Novog Sada, negde se nađemo, a u Beogradu imam saradnicu koja to radi, pa mi šalje nacrt stopala – objašnjava novosadska obućarka.


Svojim proizvodima otvorila je jedno potpuno novo tržište, a to su žene koje imaju problem sa čukljevima, preeklamsijom, kao i druge žene sa dijabetesom. Naravno, tu su i sve one koje nemaju dravstvenih problema, ali imaju osetljivija stopala.

Najdraže mi je kada ugledam olakšanje i sreću na licima kupaca. Jedna žena, koja mi je naručila bebi roza cipelice, oduševljeno je prokomentarisala kako će posle 20 godina obuti sandale – komentariše naša vredna sagovornica.


Njene cipelice mogu biti i ručno oslikane po želji, za šta su zadužene njene dve prijateljice, pa su tako nastali primerci sa Fridom Kalo, mandalama, cvećem...

Sanja gostuje i po drugim gradovima u zemlji i regionu, jer je pozivaju na bazare. Pored letnje varijante, sada priprema i zimske cipele. Možete je kontaktirati preko njene Fejsbuk stranice i Instagram profila.

Oceni vest:
130
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zeljka Tomanic

  pre 22 dana i 16 sati

  Zanima me cena cipela

  Oceni komentar:
  9
  47
 • Verica

  pre 22 dana i 16 sati

  Molim vas da li imate kontakt telefon Sanjin ili ona ima svoju obucarsku radnju u Novom Sadu?Imam problema sa zuljevima pa bi mi odgovarale takve cipele!Hvala!

  Oceni komentar:
  10
  52
 • Kovinka

  pre 22 dana i 7 sati

  Sanja Nikolić, gde se nalazite u NS i ako može br.tel.Hvala

  Oceni komentar:
  5
  27
 • Mirjana

  pre 22 dana i 5 sati

  Divno da imamo takvu osobu sa takvim sposobnostima u nasem gradu. Gde se mogu pogledati uzorci obuce, probati ili naruciti

  Oceni komentar:
  1
  10
 • vanja

  pre 22 dana i 4 sata

  Drage zene Sanju mozete naci na instagramu pod nazivim Da ne zulja ????

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Brana

  pre 22 dana i 3 sata

  Možete li nam dati Sanjin kontakt ili bilo kakvu informaciju kako do nje da dođemo?

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Slavica

  pre 21 dan i 12 sati

  Oduševljena sam Sanjinom obucom,jer ja imam problem sa cukljem na levoj nozi u ne mogu dugo da hodam .Bol je neponosljiv i bilo šta da obujem boli.
  Isključivo kupujem samo kožnu obuću, ali veoma pomoći. Pa ne interesuje da li Gos.Sanja uma prodavnicu u Zrenjaninu.
  S poštovanjem Slavica Ristic.

  Oceni komentar:
  4
  5
 • Danica Popov

  pre 19 dana i 7 sati

  Molim Vas kontakt adresu,telefon ili email
  Hvala

  Oceni komentar:
  0
  0