DA NOVOSAĐANIMA PREĐE U NAVIKU: Ovako od sad treba da odlažemo otpad

DA NOVOSAĐANIMA PREĐE U NAVIKU: Ovako od sad treba da odlažemo otpad

Kako smo najavili, JKP "Čistoća" će od prvog novembra početi s projektom primarne separacije otpada.

Prema informacijama iz ovog javnog gradskog preduzeća, podzemni kontejneri u Novom Sadu će ubuduće biti jasno obeleženi, te će se u njima odvojeno odlagati "mokri", komunalni otpad (hrana, odeća, higijenski ulošci, pelene...), i "suvi", ambalažni otpad (plastika, PET ambalaža, staklo, limenke, konzerve...).

- Pravilno odvajanje, a zatim i reciklaža otpada, naša je obaveza, ali i odgovornost, ukoliko želimo zdraviju i lepšu sredinu – poručuju iz JKP "Čistoća", dodajući da vrednost otpada koji se reciklira nije samo materijalna, već i suštinska, jer, navodi se, "ponovnom upotrebom sirovina gradimo bolju budućnost za našu decu i čuvamo prirodu". 

Takođe, iz ovog JKP apeluju na građane da otpad već u svom domaćinstvu podele i odlože u kontejnere koji su predviđeni za to.

KAKO PRAVILNO ODVOJITI OTPAD: U svojim domovima razvrstajte i u posebnu vreću odvojte ambalažni otpad, kao, na primer, ambalažu od potrošenih deterdženata, karton, papir, staklo, limenke, konzerve... Kad dođete do podzemnog kontejnera, ovaj otpad ubacite u kontejner obeležen plavom nalepnicom – ambalažni otpad. Kako savetuju građane iz "Čistoće", u kantu u koju ste u vašem domaćinstvu i do sad odlagali smeće, nastavite da ubacujete ostatke hrane, odeću, uloške, pelene, vatu, mešani otpad, pepeo, kao i sve ono zašta niste sigurni gde biste razvrstali. Kad dođete do podzemnog kontejnera, ovaj otpad ubacite u kontejner obeležen zelenom nalepnicom – za komunalni otpad.

Da vas podsetimo, u prvoj fazi projekta separacije biće obuhvaćen širi centar grada – staro jezgro, Žitni trg i deo oivičen Beogradskim kejom i ulicom Maksima Gorkog, a za nesavesne građane, koji smeće i dalje budu odlagali na stari način, predviđena je kazna od 8.000 dinara. 

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mala iz ćoška

  pre 1916 dana i 22 sata

  ... xaxaxa...konačno pravi posao za komunalnu policiju ...

  Oceni komentar:
  0
  7