Da svi budu bezbedni u saobraćaju, posebno deca: U centru simulatori opasnih situacija

Da svi budu bezbedni u saobraćaju, posebno deca: U centru simulatori opasnih situacija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, učestvovao je danas u aktivnostima koje u okviru Projekta  „Bezbedan vozač“ organizuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada. Cilj akcije je povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju na teritoriji Grada Novog Sada, a Projekat su podržali Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, MUP Republike Srbije, Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada i Gradska uprava za obrazovanje Grada Novog Sada.

Oni su obišli saobraćajni poligon sa simulatorima koji će u toku celog dana biti postavljen na Trgu slobode. Danas do 20 časova građani će imati priliku da isprobaju brojne simulatore kao što su  „Kosa ravan“,  „Ražanj“ i  „Pijane naočare“, koje dočaravaju razne nepredviđene i opasne situacije u saobraćaju. Aktivnosti koje su obuhvaćene tim projektom, između ostalog, su upotreba sigurnosnog pojasa u vozilima, prevrtanje vozila prilikom sudara, vožnja u realnim uslovima saobraćaja, demonstracija ponašanja učesnika u saobraćaju koji su pod dejstvom alkohola, simulacija semafora za pešake za edukaciju dece predškolskog i školskog uzrasta, kao i edukacija roditelja o pravilnoj upotrebi dečijih auto - sedišta u vozilima.

Pre toga, gradonačelnik i ministarka su prisustvovali prijemu prvaka u Osnovnoj školi  „Prva vojvođanska brigada“, gde su učenici izveli prigodan program, a podeljeni su im i udžbenici o vladanju u saobraćaju. Oni su đacima poželeli uspešan početak školske godine i u svom obraćanju akcenat stavili na važnost pojačane pažnje, i dece i roditelja, u saobraćanju od kuće do škole.

- Svim školarcima želimo srećan polazak u školu. Agencija za bezbednost saobraćaja već šest meseci radi na zajedničkoj edukaciji sa lokalnim samoupravama i cilj joj je približavanje mladim vozačima i najmlađim učesnicima u saobraćaju, kroz podučavanje koje je istovremeno i kreativno. Naša je obaveza da učinimo sve da oni budu bezbedni i da ih naučimo šta je dobro za njih. Međutim, najvažniji faktor su roditelji koji treba da brinu o deci, jer je to zajednički posao svih nas, a ne pojedinačno neke institucije sistema ili učitelja – rekla je ministarka Mihajlović.

- Odgovornost je na roditeljima, ali i na institucijama sistema koje moraju biti uključene u podizanje nivoa svesti o vladanju u saobraćaju. Pored onih koji zakonski definišu i kontrolišu pravila bezbednosti u saobraćaju, svaki roditelj mora biti partner u tom procesu. Ne želimo loše vesti, već bezbednu decu u saobraćaju, rekao je gradonačelnik Vučević.

Učešće u realizaciji akcije su uzeli Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centar za obuku vozača, auto - škola  „ALUNO“ iz Novog Sada, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, Sportski auto - moto karting klub 021, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad i Humanitarno ekološka organizacija  „Čepom do osmeha“.

 

SEMINAR ZA LOKALNE SAMOUPRAVE: U prisustvu gradonačelnika i ministarke Mihajlović, u Skupštini grada Novog Sada održan je i seminar o bezbednosti u saobraćaju za lokalne samouprave Južnobačkog okruga. Novi Sad je prvi grad u Srbiji u kojem se taj seminar održava, a biće praktikovan više puta u toku godine, kako bi se nadgledali rezultati planiranih aktivnosti na polju bezbednosti u saobraćaju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan