Daljinski upravljač: Tajna broja 5

Daljinski upravljač: Tajna broja 5

Sigurno ste primetili, dok ste daljinski upravljač premetali po rukama da samo dugme broj 5 ima izbočinu (ili dve). Na nekim modelima su u pitanju tačkice ili crtice, koje osetite pod jagodicama prstiju. Evo čemu one služe.

Daljinski upravljač postaje "alatka" bez koje ne možemo. Sigurno ste primetili, dok ste ga premetali po rukama da samo dugme broj 5 ima izbočinu (ili dve). Na nekim modelima su u pitanju tačkice ili crtice, koje osetite pod jagodicama prstiju.

Ovu oznaku ima gotovo svaki daljinski upravljač, a sigurni smo da ste se zapitali zbog čega su tu.

Daljinski upravljači izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovide osobe i osobe oštećenog vida zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na tipki s brojem 5.

Ova izbočina omogućava slabovidim osobama lakše korišćenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu da odrede gde se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču. Ta izbočina nalazi se na tipki s brojem 5 na tastaturi kompjutera iz istog razloga.

Istaknuto dugme 5 koristi i osobama normalnog vida: na taj način daljinski upravljač i tastaturu mogu da koriste bez da gledaju u njih i bez da, kada je o daljinskom reč, skidaju pogled s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan