DAN MLADOSTI: Kako se nekad obeležavao 25. maj (VIDEO)

DAN MLADOSTI: Kako se nekad obeležavao 25. maj (VIDEO)

Na današnji dan, širom bivše Jugoslavije, masovno se slavilo u čast Dana mladosti i rođendana predsednika Tita.

Taj datum proglašen je za službeni datum rođenja Josipa Broza, iako je zvanično bio rođen 7. maja. Na taj dan omladina Jugoslavije nosila je štafetnu palicu koja je mesecima ranije išla kroz celu SFR Jugoslaviju i svakog 25. maja dodeljivana je tadašnjem jugoslovenskom predsedniku.

Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao "Titova štafeta". U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12.500 omladinaca, koji su, pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu s 15.000 potpisa omladine Šumadije. Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Godine 1957, na Titovu inicijativu, ovaj događaj proglašen je za "Dan mladosti". Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Štafeta mladosti nastavila je svoj život i posle smrti Josipa Broza, postavši simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predavala se ispod portreta Josipa Broza, predsedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

Godine 1987. u Jugoslaviji je izbio skandal, kad je u Sloveniji objavljeno idejno rešenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea "Novi kolektivizam", koje je, u stvari, bio prepravljeni nemački nacistički plakat, kopija dela "Treći rajh" Riharda Klajna. Čak i rešenje koje je na kraju usvojeno, razlikovalo se od prethodnih štafeta. Urađena je od pleksiglasa, sa osam kapi krvi koje, gledano iz današnje perspektive, mogu nagoveštavati početak prolivanja krvi na ovim prostorima.

Te 1987. godine, poslednji put je na beogradskom stadionu održana priredba povodom Dana mladosti. Dana 26. januara 1988. godine SSOJ je ukinuo ovu, nekada popularnu, priredbu.

Vredi pomenuti i podatak da je prvi nosilac štafete bio Miko Tripalo, kasnije jedan od vođa "Hrvatskog proljeća", dok je štafetu Titu poslednja predala Sanije Hiseni, studentkinja iz Prištine. Pogledajte video!

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan