DAN OSLOBOĐENJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Položeni venci na spomen-krst palim borcima (FOTO)

DAN OSLOBOĐENJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Položeni venci na spomen-krst palim borcima (FOTO)

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Povodom obeležavanja 9. novembra –  Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, položio je danas u porti Uspenske crkve vence na spomen-krst palim borcima od 1912 do 1918. godine. Vence su položili i delegacija Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, predstavnici Vojske Republike Srbije, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji su služili pomen oslobodiocima Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Tom prilikom Jelušić je rekao da je ovo veoma značajan dan za Novi Sad, ali i za čitav srpski narod koji je na taj dan praktično ostvario vekovnu težnju da živi u svojoj matičnoj državi.

- Zato je značajno da već danas, 98 godina posle oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, iako dve godine ranije, razmišljamo o tome kako da na dostojanstven i veličanstven način obeležimo stogodišnjicu tog velikog i značajnog datuma u našoj istoriji – naglasio je Jelušić.

Nakon toga, predstavnici Uspenske crkve uručili su predsedniku Skupštine Grada ikonu i Monografiju Uspenske crkve. Ikona predstavlja reprodukciju ikone Uspenske iz 16. veka koja je u seobi doneta u ove krajeve i koja vekovima stoji na tronu Uspenske crkve.

Predsednik Jelušić se zahvalio darodavcima i poručio da će Grad uvek, u okviru mogućnosti, učiniti sve da se očuva najstarija novosadska crkva.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan