DAN OSLOBOĐENJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Položeni venci na spomen-krst palim borcima (FOTO)

DAN OSLOBOĐENJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Položeni venci na spomen-krst palim borcima (FOTO)

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Povodom obeležavanja 9. novembra –  Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, položio je danas u porti Uspenske crkve vence na spomen-krst palim borcima od 1912 do 1918. godine. Vence su položili i delegacija Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, predstavnici Vojske Republike Srbije, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji su služili pomen oslobodiocima Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Tom prilikom Jelušić je rekao da je ovo veoma značajan dan za Novi Sad, ali i za čitav srpski narod koji je na taj dan praktično ostvario vekovnu težnju da živi u svojoj matičnoj državi.

- Zato je značajno da već danas, 98 godina posle oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, iako dve godine ranije, razmišljamo o tome kako da na dostojanstven i veličanstven način obeležimo stogodišnjicu tog velikog i značajnog datuma u našoj istoriji – naglasio je Jelušić.

Nakon toga, predstavnici Uspenske crkve uručili su predsedniku Skupštine Grada ikonu i Monografiju Uspenske crkve. Ikona predstavlja reprodukciju ikone Uspenske iz 16. veka koja je u seobi doneta u ove krajeve i koja vekovima stoji na tronu Uspenske crkve.

Predsednik Jelušić se zahvalio darodavcima i poručio da će Grad uvek, u okviru mogućnosti, učiniti sve da se očuva najstarija novosadska crkva.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad astrologija bez vode uhapšen diler dnevni horoskop sahrane novi sad bebe obeležavanje novosadske racije servisne informacije novi sad zdravlje saveti betanija izmena trase autobusa klinika za ginekologiju i akušerstvo Novosadska racija jkp lisje servisne informacije novorođenčad zodijak gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina novosadsko porodilište horoskop kina Spens korona virus