Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja: Više od 350 žena ubijeno u poslednjih deset godina

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja: Više od 350 žena ubijeno u poslednjih deset godina

Ministarstvo pravde saopštilo je, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da su tokom 2017. godine državni organi razmotrili više od 40.000 slučajeva nasilja u porodici, da su sudovi izrekli više od 14.000 hitnih mera i da je izrađeno oko 10.000 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.

Ministarstvo je navelo da je neophodna "još jača i efikasnija borba svih državnih organa, medija, ali i celog društva protiv ove apsolutno neprihvatljive društvene pojave".

Kako se navodi, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici donet je prošle godine i ministarstvo ocenjuje da je on pomogao u osnaživanju žrtava da prijave nasilnika.

Vlada Srbije prošle godine je 18. maj proglasila za Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja.

Mihajlović: Analizirati svaki slučaj i identifikovati propuste

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da će se založiti za osnivanje nadzornog tela za praćenje ubistava žena, jer svaki slučaj treba pažljivo analizirati da bi se identifikovali propusti u zaštiti, s ciljem da se poboljšaju i dalje razvijaju preventivne mere.

Mihajlović je povodom obeležavanja 18. maja, Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, izjavila da bi to telo svakog 18. maja objavljivalo izveštaj koji bi sadržao broj ubijenih žena razvrstan prema starosti i polu žrtve i ubice, relaciji između žrtve i ubice, kao i informacije o kaznama za ubicu.

- Zadatak tog tela bio bi i podizanje svesti o femicidu i drugim oblicima muškog nasilja prema ženama, kao i jačanje akcija za prevenciju i smanjenje neodgovarajućeg medijskog izveštavanja o tim pojavama - rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade istakla je da kako N 1 prenosi sumornu statistiku moramo da menjamo tako što ćemo ohrabriti žene da prijave nasilnike, ali i tako što ćemo više raditi na prevenciji nasilja.

Mihajlović je navela da je više od 350 žena ubijeno u poslednjih deset godina, a 21 u prva četiri meseca ove godine.

- To je poražavajući podatak, a moja poruka svim ženama je da ne trpe nijedan šamar, već da prijave nasilnika- navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad horoskop servisne informacije novi sad bez grejanja bebe isključenje vode bez vode Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod novosađani JKP Vodovod i kanalizacija Hitna pomoć Dom zdravlja Novi Sad Dom zdravlja bez struje raspored sahrana i ispraćaja policija horoskopski znaci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dnevni horoskop betanija isključenja struje jkp lisje raspored sahrana novi sad novorođenčad isključenje grejanja novosadsko porodilište jkp novosadska toplana elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo