Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid zlostavljanja

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid zlostavljanja

Povodom 18. maja – nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je na povećan rizik od nasilja nad ženama u kriznim situacijama i apelovao da se unaprede i razvijaju mehanizmi pružanja pomoći žrtvama.

U situacijama krize sa najviše izazova susreću se žene sa invaliditetom, žene na selu i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju – navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Ukazuje se da posledice pandemije – strah, neizvesnost, siromaštvo i ekonomska nesigurnost, povećavaju rizik od intenziviranja nasilja u porodici, koje može dovesti i do tragičnih ishoda.

Zaštitnik građana smatra da bi veliki korak ka unapređenju zaštite žena od porodičnog nasilja predstavljalo usvajanje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima, i pratećeg Akcionog plana.

Dodaje da je neophodno uskladiti Krivični zakonik s Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a posebno je potrebno dosledno, sveobuhvatno i blagovremeno primenjivati Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Smanjenju nasilja nad ženama najviše doprinosi podizanje svesti o apsolutnoj nedozvoljenosti i kažnjivosti rodno zasnovanog nasilja, u čemu izuzetno značajnu ulogu imaju mediji – izjavio je Pašalić i dodao da mediji istovremeno imaju odgovornost da poštuju profesionalne standarde i da se uzdrže od senzacionalističkog izveštavanja, relativizacije i opravdavanja nasilnika u slučajevima ubistava žena i drugih vidova rodno zasnovanog nasilja.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović je izjavila da je u prethodnih 10 godina 319 žena izgubilo život "samo zato što su žene" te je više od 400 dece ostalo bez majke. 

– I zato je moja poruka danas prvo muškarcima: "Niste jaki i veliki ukoliko bijete žene, ali ste veliki, jaki i snažni ako prijavite nasilje i borite se protiv toga, bez obzira na to da li je nasilnik vaš brat, otac, drug ili prijatelj". Moja poruka ženama danas je: "Niste same, tu smo svi zajedno da se izborimo sa nasiljem nad ženama. Zato vas pozivam da prijavite nasilje". I moja poruka svim građanima i građankama države je: "Nemojte posmatrati nasilje nad ženama kao neku privatnu stvar, kao nešto što se dešava negde tamo daleko od vas u komšiluku". Danas svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasiljabilo da je ono psihičko, ekonomsko ili fizičko – upozorila je Mihajlović.

Kompletan člank pročitajte na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan