Dan Svetog Patrika u Američkom kutku

Dan Svetog Patrika u Američkom kutku

Dan Svetog Patrika, koji se u Irskoj obeležava više od hiljadu godina, a u Americi, od njenog osnivanja, velikom paradom u Njujorku i Bostonu, obeležiće se i u Američkom kutku, 17. marta u 18.30 sati.

O prazniku će govoriti novinar Vitomir Simurdić.

Prijave za ovaj događaj obavezne su putem ovog linka.

Neke od tema biće: kako je nekadašnji verski praznik vremenom dobio dominantno svetovni karakter i postao svojevrsni "Dan Irske", njene istorije, kulturnog nasleđa, umetnosti, gastronomije? Zašto je zelena boja obavezna za Dan svetog Patrika, čak i za slavno Guinness tamno pivo? Ko su mitski vilenjaci koji će vas štipnuti ukoliko niste odeveni u zeleno (i ispuniti tri želje ako ih uhvatite !)? Zašto Irci ne traže detelinu sa četiri lista? Šta svira i peva 70 miliona potomaka irskih iseljenika širom sveta? Čime će vas, uz folk muziku i ples, poslužiti na cèilidh, tradicionalnom druženju obaveznom na Dan svetog Patrika? Kada je održana prva parada na Dan svetog Patrika, koja je najveća, koje reke postaju zelene... Priča o Danu svetog Patrika praćena muzikom Vana Morisona.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište isključenje vode novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje horoskop novosađani Hitna pomoć matičar novi sad betanija vremenska prognoza servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje bebe raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja RHMZ jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija sahrane bez vode Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod gradsko groblje restorani novi sad