Dan Svetog Patrika u Američkom kutku

Dan Svetog Patrika u Američkom kutku

Dan Svetog Patrika, koji se u Irskoj obeležava više od hiljadu godina, a u Americi, od njenog osnivanja, velikom paradom u Njujorku i Bostonu, obeležiće se i u Američkom kutku, 17. marta u 18.30 sati.

O prazniku će govoriti novinar Vitomir Simurdić.

Prijave za ovaj događaj obavezne su putem ovog linka.

Neke od tema biće: kako je nekadašnji verski praznik vremenom dobio dominantno svetovni karakter i postao svojevrsni "Dan Irske", njene istorije, kulturnog nasleđa, umetnosti, gastronomije? Zašto je zelena boja obavezna za Dan svetog Patrika, čak i za slavno Guinness tamno pivo? Ko su mitski vilenjaci koji će vas štipnuti ukoliko niste odeveni u zeleno (i ispuniti tri želje ako ih uhvatite !)? Zašto Irci ne traže detelinu sa četiri lista? Šta svira i peva 70 miliona potomaka irskih iseljenika širom sveta? Čime će vas, uz folk muziku i ples, poslužiti na cèilidh, tradicionalnom druženju obaveznom na Dan svetog Patrika? Kada je održana prva parada na Dan svetog Patrika, koja je najveća, koje reke postaju zelene... Priča o Danu svetog Patrika praćena muzikom Vana Morisona.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp novosadska toplana Isključenje struje novosađani isključenje vode JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad novosadsko porodilište betanija bez struje raspored sahrana novi sad klisa bebe novorođenčad izmena režima saobraćaja sahrane novi sad isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu JKP Vodovod i kanalizacija intervju novosadska policija horoskop servisne informacije mural elektrovojvodina izmena trase autobusa