Dan Svetog Patrika u Američkom kutku

Dan Svetog Patrika u Američkom kutku

Dan Svetog Patrika, koji se u Irskoj obeležava više od hiljadu godina, a u Americi, od njenog osnivanja, velikom paradom u Njujorku i Bostonu, obeležiće se i u Američkom kutku, 17. marta u 18.30 sati.

O prazniku će govoriti novinar Vitomir Simurdić.

Prijave za ovaj događaj obavezne su putem ovog linka.

Neke od tema biće: kako je nekadašnji verski praznik vremenom dobio dominantno svetovni karakter i postao svojevrsni "Dan Irske", njene istorije, kulturnog nasleđa, umetnosti, gastronomije? Zašto je zelena boja obavezna za Dan svetog Patrika, čak i za slavno Guinness tamno pivo? Ko su mitski vilenjaci koji će vas štipnuti ukoliko niste odeveni u zeleno (i ispuniti tri želje ako ih uhvatite !)? Zašto Irci ne traže detelinu sa četiri lista? Šta svira i peva 70 miliona potomaka irskih iseljenika širom sveta? Čime će vas, uz folk muziku i ples, poslužiti na cèilidh, tradicionalnom druženju obaveznom na Dan svetog Patrika? Kada je održana prva parada na Dan svetog Patrika, koja je najveća, koje reke postaju zelene... Priča o Danu svetog Patrika praćena muzikom Vana Morisona.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije RHMZ horoskop servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana maturanti javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija vremenska prognoza elektrovojvodina Isključenje struje isključenje vode novosađani novorođenčad bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad Aleksandar Vučić gradsko groblje novosadsko porodilište bez vode Spens betanija bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane