Danas je Božić - Mir Božji, Hristos se rodi

Danas je Božić - Mir Božji, Hristos se rodi

Najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Veruje se da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju spasitelja koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška deca do dve godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema jevanđelju, ubijeno je 14.000 dece, ali je sveta porodica prebegla u Misir u Egiptu, gde je živela do Irodove smrti.

Patrijarh srpski Porfirije u Božićnoj poslanici poručio je da su odrasli uspeli da stvore društvo u kojem je sve više dece nasilnika, dece zločinaca.

Srećom, odrastao čovek je sposoban da se vrati detinjstvu, štaviše, on postaje odrastao onda kada zavoli detinjstvo i kada čezne za detinjstvom, za njegovom slobodom, iskrenošću i radošću. U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor, dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere, jeste božićno slavoslovlje. Zato, slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja − istakao je patrijarh Porfirije.

Pripreme za ovaj praznik počele su pre šest nedelja, Božićnim postom, pročišćenjem duha i tela. Zato su nezamislive svađe i rasprave na ovaj dan, pa posvađani treba da se pomire ili mirobože. Praznik se provodi u krugu porodice, ne ide se u tuđe kuće. Dolazi jedino položajnik, osoba srećne ruke koja će porodici doneti sreću, zdravlje i napredak.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su dani, pa i sreda i petak, ali se uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, posti ma koji dan bio. Naš narod dane od Božića do Bogojavljenja zove "nekršteni dani". Po narodnom običajnom kalendaru, valja danas od svakoga posla nešto započeti, da bi do sledećeg Božića sve išlo od ruke. Ne spava se, da se ne bi dremalo cele godine.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svugde isto:

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nikola

  pre 97 dana i 5 sati

  Od sledeće godine treba i mi Srbi slaviti BOŽIĆ po novom kao i svi drugi pravoslavci (25 Decembar), a ne slušajući Putina i Rusiju ostali smo sami i ako znamo da Rusija uvek nas iskoristila, zgazila, prevarila i uvek lagala i jednu rublju nije ulagala. Zato nas i zovu mali rusi. Bedno!

  Oceni komentar:
  10
  1
 • MMXXIV

  pre 97 dana i 4 sata

  kakav si ti bolesnik nikola !!! na ovaj dan svi su hriscani slavili rodjenje Isusovo i brojanje godina po julijanskom kalendaru ! tako da....a sto se tice "malih" ili velikih, Mi smo Srbi, bili i ostali, od starih slavena pa do danas, sa nasim starim tradicionalnim obicajima !!! sigurno necemo biti mali katolici kao ukrajinci sad ili rusi pa cak i pola grka koji slave katolicke svetkovine.. i zato Mir Boziji, Hristos se rodi

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Milovana

  pre 97 dana i 4 sata

  Tako je, treba preći po novom kalendaru i mi što je pre moguće.Da se zna da Božić je 25Decembar.Naš Milanković nam je podario precizan kalendar a mi jadni slušamo Rusofile šta treba slaviti. Nismo mi veći pravoslavci nego svi drugi pravoslavci koji slave novi kalendar. I Bugari i Rumuni i Ukrajinci i Grci su više verni nego mi Srbi i cela Rusofilija zajedno.

  Oceni komentar:
  8
  1
 • aTest

  pre 96 dana i 18 sati

  Grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima Teofil III služio je božićnu liturgiju u Vitlejemu, u crkvi Rođenja Hristovog, na Zapadnoj obali, gde se Božić proslavlja po istočnom kalendaru. (doduse danas skromno zbog situacije u Izraelu.)

  Oceni komentar:
  0
  1