DANAS JE ĐURĐIC: Obeležena slava Grada Novog Sada (FOTO)

DANAS JE ĐURĐIC: Obeležena slava Grada Novog Sada (FOTO)

Povodom obeležavanju slave Grada – Đurđic, danas je Svečanoj sali Gradske kuće upriličeno sečenje slavskog kolača i blagosiljanje slavskog žita, nakon čega je besedu održao Vladika kruševački David, uz sasluženje novosadskog sveštenstva.

- Novi Sad i ove godine obeležava svoju slavu, svog duhovnog zaštitnika Svetog Georgija. Đurđic je postao slava Novog Sada i zaštitnik svih građana zajedničkom odlukom svih tradicionalnih konfesija u gradu. Važno je napomenuti da ovo nije slava jedne religije, vere ili nacije, već da je Đurđic slava svih građana u Novom Sadu koji žele da je obeležavaju i proslavljaju. I ovog puta su u Gradskoj kući bili pripadnici različitih konfesija sa jasnom porukom jedinstva, jer to jeste pravi Novi Sad. Mi živimo u sadašnjosti i gledamo u budućnost, ali nikada ne zaboravljamo svoju istoriju, tradiciju, kulturu, našu duhovnost. Ne želimo da zaboravimo, jer ćemo bez toga teško kreirati kvalitetnu sadašnjost i ići ka boljoj budućnosti. Živimo za našu decu, za bolje i nove generacije, a taj duhovni temelj nam je oslonac pri iskušenjima, na raznim zadacima pred kojima se nalazimo – rekao je tom prilikom gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao Đurđic svima koji slave.


Brigadni general Prve brigade Kopnene vojske Željko Petrović preuzeo je kumstvo od dr Aleksandra Milovančeva i time postao novi kum slave Grada.

- Slava Đurđic se obeležava u znak sećanja na velikog ratnika, Svetog Đorđa, a danas je i Dan kopnene vojske i Dan roda pešadije, u znak sećanja na legendarnu Kolubarsku bitku u Prvom svetskom ratu, tako da je i Novi Sad dobio kuma ove godine koji je vojnik. Velika mi je čast što mi je pripala ta lepa uloga, a mogu samo da poručim da će Vojska i dalje raditi na tome da obezbedi mir i stabilnost – rekao je brigadni general Željko Petrović.

Izvor: http://www.novisad.rs

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ateista

  pre 1530 dana i 14 sati

  gde je krkanluk, tu su i popovi... samo primećujem :)

  Oceni komentar:
  1
  0