Danas je šest godina od tragedije u Kontrastu

Danas je šest godina od tragedije u Kontrastu

Šestoro mladih je poginulo, a više njih je povređeno u požaru koji je izbio 1. aprila 2012. godine u diskoteci Kontrast.

Živote su te tragične noći izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Oni su nastradali nakon što je izbio požar kod bine, a potom su se u haosu koji je tada nastao jer je bilo samo jednog izlaza, našli u gornjem delu diskoteke. Skoro svi su nastradali od gušenja dimom u toaletu.

Za ovu tragediju pred sudom su se našli vlasnici i zakupci, pa je u junu 2014. godine u novosadskom Višem sudu vlasnik "Kontrasta" Alojz Ganić prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković na devet i sedam godina, dok je električar, koji je popravljao elektroinstalacije u klubu Miroslav Papuga osuđen na devet godina zatvora.

Sredinom juna 2015. Ganiću je preinačena kazna samo u delu odluke o krivičnim sankcijama, i to zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, pa je umesto kazne od pet godina zatvora, koliko je izrekao prvostepeni sud, dobio četiri godine zatvora. Nakon izdržane dve trećine kazne, Ganić je pušten na privremenu slobodu. Za sada nije poznato da li su ostali osuđeni uspeli da od pravosudnih organa izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne.

U sudu su vođeni postupci protiv nekoliko inspektora, i uprkos tome što se ispostavilo da su dozvolili da Kontrast radi iako nije ispunjavao neophodne uslove, nijedan nije osuđen zbog propusta u radu.

Pre dve godine kod Kontrasta je podignut i spomenik koji nosi simboličan naziv "Stepenice do kojih se ne može" i koji je delo Novosađanke Ivane Sovilj. Spomenik predstavlja protivpožarne stepenice kojima se ne može proći. Na spomeniku je ploča sa imenima poginulih, osim Mileninog, čiji roditelji nisu dali dozvolu za to.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan