Danas je Svetski dan borbe protiv hemofilije

Danas je Svetski dan borbe protiv hemofilije

Svetski dan borbe protiv hemofilije obeležava se danas, uz procenu da u svetu oko 400.000 ima tu urođenu bolest, a u Srbiji – 900 ljudi, od toga 170 dece.

Procenjuje se da je u svetu svakoj četvrtoj osobi dostupno adekvatno lečenje.

U Srbiji je savremena dijagnoza i terapija dostupna za svih 900 obolelih i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti, navode iz Udruženja.

Dr Dragan Mićić iz beogrdskog Instituta za majku i dete pojašnjava da je hemofilija urođena bolest, gde obolelima nedostaje jedan faktor za zgrušavanje krvi.

- Kada neko nema faktor za zgrušavanje krvi on je sklon krvarenju, koje nekada može biti opasno po život – kaže Mićić za RTS.

Postoje pacijenti koji imaju umereni oblik hemofilije, gde krvarenje ne može da se zaustavi nakon povrede, ali postoje i oni sa težim oblikom kod kojih se krvarenja, najčešće u velikim zglobovima, javljaju spontano.

Zlatni standard u lečenju, dodaje on, je profilaksa ili i preventivno davanje leka. Sa terapijom se počinje najčešće u drugoj godini života i, kada se jednom počne, daje se ceo život.

Ranije su pacijenti za svaku terapiju, obično dva, tri puta nedeljno, dolazili u bolnicu, a danas to rade sami ili uz pomoć medicinske sestre u kućnim uslovima.

Mićić naglašava da pacijenti koji su pravilno leče ni mogu normalno da rade, da imaju život bez bola, da im životni vek bude kao kod prosečne populacije I da ispole sve svoje potencijale.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novosađani Dom zdravlja Novi Sad zodijak bez struje jkp lisje elektrovojvodina isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Nebojša Stefanović raspored sahrana novi sad štrajk poštara klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode vremenska prognoza dnevni horoskop novorođenčad novosadsko porodilište pošte srbije Elektrodistribucija Novi Sad bebe isključenje vode Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje horoskop horoskopski znaci betanija