Danas je Svetski dan borbe protiv hemofilije

Danas je Svetski dan borbe protiv hemofilije

Svetski dan borbe protiv hemofilije obeležava se danas, uz procenu da u svetu oko 400.000 ima tu urođenu bolest, a u Srbiji – 900 ljudi, od toga 170 dece.

Procenjuje se da je u svetu svakoj četvrtoj osobi dostupno adekvatno lečenje.

U Srbiji je savremena dijagnoza i terapija dostupna za svih 900 obolelih i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti, navode iz Udruženja.

Dr Dragan Mićić iz beogrdskog Instituta za majku i dete pojašnjava da je hemofilija urođena bolest, gde obolelima nedostaje jedan faktor za zgrušavanje krvi.

- Kada neko nema faktor za zgrušavanje krvi on je sklon krvarenju, koje nekada može biti opasno po život – kaže Mićić za RTS.

Postoje pacijenti koji imaju umereni oblik hemofilije, gde krvarenje ne može da se zaustavi nakon povrede, ali postoje i oni sa težim oblikom kod kojih se krvarenja, najčešće u velikim zglobovima, javljaju spontano.

Zlatni standard u lečenju, dodaje on, je profilaksa ili i preventivno davanje leka. Sa terapijom se počinje najčešće u drugoj godini života i, kada se jednom počne, daje se ceo život.

Ranije su pacijenti za svaku terapiju, obično dva, tri puta nedeljno, dolazili u bolnicu, a danas to rade sami ili uz pomoć medicinske sestre u kućnim uslovima.

Mićić naglašava da pacijenti koji su pravilno leče ni mogu normalno da rade, da imaju život bez bola, da im životni vek bude kao kod prosečne populacije I da ispole sve svoje potencijale.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Miloš Vučević horoskopski znaci jkp lisje isključenja struje bez struje porodilište telep raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište gradonačelnik Miloš Vučević havarija na vodovodu gradsko groblje horoskop jkp novosadska toplana servisne informacije dunav RHMZ EPS matična knjiga rođenih sahrane servisne informacije novi sad Novosadska toplana radosne vesti novorođenčad bez vode betanija elektrovojvodina bebe almaško groblje raspored sahrana novi sad