Danas je Svetski dan prava potrošača

Danas je Svetski dan prava potrošača

U svetu se danas obeležava Svetski dan prava potrošača 15. mart, koji je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija (UN), a prvi put je počeo da se obeležava 1983. godine.

U Srbiji se taj dan obeležava kroz akcije pokreta potrošača i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predsednica Upravnog odbora Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida izjavila je agenciji Beta da potrošači u Srbiji još nisu dovoljno informisani o svojim pravima.

- Potrošači često ne čitaju deklaracije, ni ugovore, naročito sa mobilnim operaterima, istakla je Vida.

Ona je navela se potrošači najviše žale na kvalitet obuće, usluge mobilne telefonije, mobilne telefone, tehničku robu, kao što su lapotopovi, računari, bela tehnika, a na poslednjem mestu je hrana.

Kako se navodi na sajtu Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija, svaki građanin Srbije se u određenom trenutku nalazi u ulozi potrošača – pri kupovini hrane, električnih uređaja, garderobe, planiranju putovanja. Potrošač očekuje da roba koju kupuje, odnosno usluga koju pribavlja, ima određeni kvalitet koji podrazumeva pogodnost za upotrebu robe i delotvornost usluge, ispravnost, sigurnost, pouzdanost. U cilju zaštite svojih građana, država propisuje zakone kojima se garantuju osnovna prava potrošača – pravo na zaštitu zdravlja, bezbednosti i imovinskih interesa i stara se da se oni sprovode.

Prava potrošača u brojkama

  • 2 godine – imate pravo na opravku i zamenu robe/usluge iako nemate garanciju (reklamacija)
  • 14 dana – imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vašim vratima
  • 8 dana – rok u kome prodavac mora da odgovari na reklamaciju
  • 15 dana – rok za rešavanje reklamacije (izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana)
  • 30 dana – rok u kome je prodavac dužan da vam isporuči robu (ukoliko nije drugačije ugovoreno)
Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan