Danas je Veliki petak: Najtužniji dan u hrišćanskom svetu

Danas je Veliki petak: Najtužniji dan u hrišćanskom svetu

Hrišćani u celom svetu obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos umro raspet na krstu na Golgoti.

Tog dana Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

- Veliki petak je radosna tuga. To nije očaj, to nije žal za pokojnim Isusom – kaže za RTS profesor Ljubomir Stojanović sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

- To je dan spasonosne radosti, dodaje on, i podseća da na Veliki petak Hristos otvara vrata raja i u njih uvodi pokajanog razbojnika. Takođe na krstu svemoćno uzvikuje: Oče oprosti im, ne znaju šta čine! Time nama koji se zovemo hrišćani ostavlja ideal života – kaže profesor Stojanović.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer ona su u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

 
Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

opens 2019 servisne informacije novorođenčad Daško i Mlađa servisne informacije novi sad Isključenje struje epk 2021 havarija na vodovodu Fruška gora hrana radosne vesti JKP Vodovod i kanalizacija bez struje sahrane novi sad almaško groblje bez vode lisje groblje bebe sahrane novosadsko porodilište Spens betanija Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina jkp lisje isključenja struje gradsko groblje OK Vojvodina raspored sahrana novi sad