Danas počeo Vaskršnji post

Danas počeo Vaskršnji post

Pravoslavni vernici obeležavaju početak Vaskršnjeg ili Velikog posta.

Vaskršnji post traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strašne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana.

Tako je ovo najduži post u toku godine, koji se završava praznikom Vaskrsenja.

Naziva se još i Veliki post, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja, Časni post, zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina.

Takođe, na praznike Blagovesti i Cveti može da se jede riba.

U našem narodu je poznato da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.

Za one koji strogo poštuju pravila, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede. Ko to ne može, jede hleb, a od tečnosti pije – čaj ili kompot i to tek posle večernje službe.

Na Veliki četvrtak jede se jednom dnevno i to nakon svete liturgije. Na Veliki petak se ne jede ništa.

Post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Pre svega podrazumeva uzdržavanje od jela i alkoholnih pića, a duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih misli, želja i dela.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novosadsko porodilište bez vode novorođenčad jkp lisje RHMZ bebe betanija bez struje jkp novosadska toplana isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad sahrane novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja Aleksandar Vučić Isključenje struje novosađani novosadska policija JKP Vodovod i kanalizacija 27. novosadski maraton KCV servisne informacije novi sad matičar novi sad raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad izmena režima saobraćaja