Danas se obeležava 75 godina od proboja logora Jasenovac

Danas se obeležava 75 godina od proboja logora Jasenovac

Uz prisustvo celog hrvatskog državnog vrha, kao i predstavnika nacionalnih manjina i antifašista, danas će u Spomen području Jasenovac biti obeležena 75. godišnjica proboja poslednjih zarobljenika zloglasnog ustaškog logora, njih 600, od kojih je proboj preživelo stotinak.

Tako će ponovo, nakon 2014. godine, na zvaničnoj državnoj komemoraciji biti i predsednik Hrvatske, predsednik Sabora i predsednik Vlade, kao i predstavnici srpske i romske nacionalne manjine, jevrejske zajednice i Saveza antifašističkih boraca, javlja portal televizije N1.

Proteklih pet godina bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na komemoraciju je slala izaslanika, a počast žrtvama odavala je sama, uglavnom nekoliko dana pre državne komemoracije.

Od 2016. godine predstavnici manjina i antifašisti odbijali su prisustvo državnoj komemoraciji ocenjujući da se u Hrvatskoj revidira istorija Drugog svetskog rata.

Zbog epidemije korona virusa, komemoracija će se ove godine održati uz poštovanje mera socijalne distance, a pred spomenikom "Kameni cvet" državni vrh Hrvatske će položiti venac, a ostali po cvet, i neće biti drugih aktivnosti.

Koncentracioni logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a javna ustanova Spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 žrtava tog logora, ubijenih zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti, prenosi N1. 

U Jasenovcu su 22. aprila 1945. godine logoraši pokušali proboj. Od 1.073 logoraša, koliko ih je tada bilo, u proboj je krenulo njih 600, a preživelo je stotinak.

Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istoga dana počeo je i proboj zatvorenika Kožare, dela logora u mestu Jasenovcu. Od 167 logoraša proboj ih je preživelo 11.

Krvnici podstaknuti nacističkom idelologijom

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je da se "moramo podsetiti na zločinački karakter Nezavisne Države Hrvatske i njenu politiku prema Jevrejima, Srbima, Romima i antifašistima".

– Ustaški režim, jedan od najgorih od onih koji su sarađivali sa nacistima, počinio je jezive stvari u Jasenovcu. Ustaško vođstvo i njegovi krvnici su bili podstaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, verske nesnošljivosti i mržnje –  kazao je Mor.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan