Danas se obeležava svetski Dan čokolade

Danas se obeležava svetski Dan čokolade

U celom svetu danas se obeležava Dan čokolade kojim se proslavlja dolazak čokolade u Evropu 1550. godine.

Svetski Dan čokolade uveden je 2009. godine, prenosi "Herald san" i dodaje da se Dan mlečne čokolade obeležava 28. jula, a bele čokolade 22. septembra.

Čokolada, osim što je ukusna, jedina je jestiva materija koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela zbog čega se topi u ustima. 


Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Najrasprostranjeniji slatkiš vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac (Theobroma cacao) u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaa od kojih se pravi čokolada. U prošlosti su Maje koristili plodove kakaovog stabla kako bi pravili napitak chokolati tako što su zrna kakaa mrvili i kuvali u vodi zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.

Danas je postupak malo drugačiji. Zrna kakaa imaju izrazito gorak okus te se iz tog razloga moraju fermentirati kako bi se ukus razvio. Nakon toga se suše, čiste, prže, a potom i mrve. Ta masa se zagrevanjem pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, ulja te kakao maslac kako bi se dobila slatka čokolada koju mi danas konzumiramo.

Za izradu jednog kilograma tamne čokolade potrebno je od 300 do 600 kakao zrna. Što se tiče bele čokolade, ona sadrži kakao maslac, ali ne sadrži kakao te pored gore navedenih sastojaka, sadrži i mleko u prahu.

Pošto je podložna uticajima iz okoline – reaguje na povišenu temperaturu, vlagu, a isto tako vrlo brzo upija mirise – čokoladu je potrebno čuvati na temperaturama ispod 20 stepeni, na suvom mestu zaštićenom od toplote i svetlosti.


Čokolada je bogata fosforom, magnezijumom, cinkom, gvožđem i kalijumom te je naučno dokazano da pomaže pri koncentraciji. Osim toga, podstiče i stvaranje hormona sreće u našem organizmu, seratonina. Konzumacijom čokolade u našem se telu oslobađaju endorfini koji nas smiruju i imaju antidepresivno dejstvo. Antioksidansi iz tamne čokolade pomažu pri očuvanju zdravlja srca i regulaciji krvnog pritiska.

Međutim, ne treba preterivati sa unošenjem čokolade, jer to može dovesti do suprotnih efekata, kao što su razdražljivost, potištenost, gomilanje kilograma. Treba je konzumirati povremeno i u umerenim količinama.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop sahrane novi sad srpska pravoslavna crkva horoskopski znaci novosađani isključenje vode isključenje grejanja policija isključenja struje jkp lisje bez struje raspored sahrana i ispraćaja bez grejanja raspored sahrana novi sad bez vode bebe JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Isključenje struje Dom zdravlja Novi Sad Dom zdravlja astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana novosadsko porodilište novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop betanija Republički hidrometeorološki zavod