Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, danas obeležavaju dan raspeća Isusa Hrista, a Uskrs će praznovati 21. aprila.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u Uskršnoj poslanici da treba odmah i neposredno da se zapitamo zašto je danas toliko nesporazuma i problema i u crkvi i u svetu. Rekao je da su "sva zla koja su prisutna u nama i u našim društvima plod greha, kako istočnog, tako i naših ličnih i kolektivnih grehova".

- Kolektivni greh je u našoj lažnoj solidarnosti, kada svesno saučestvujemo u koruptivnim delima, podržavamo zle navike i sva loša i nemoralna usmerenja u društvima kojima pripadamo – rekao je on.

Beogradski nadbiskup smatra da je tragično što je vera danas pogrešno shvaćena i negativno predstavljena, te da i mnogi vernici nemaju o njoj celovito saznanje. On dalje ističe da "većina ljudi ne veruje dosledno u Boga stvoritelja, već žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni gospodari svega stvorenog..."

Najpoznatije obeležje praznika su šarena jaja, koja se po tradiciji farbaju na Veliki petak, a njihova simbolika se vezuje za novi početak, napredak i radost novog života, ona imaju ulogu čuvara kuće i zaštitnika ukućana.

Na Veliki petak u katoličkim crkvama nema mise već se služe "Muke Gospodnje", ne zvone crkvena zvona, ne sviraju orgulje, oltar je bez krsta, svećnjaka, cveća, a vernici se okupljaju u tišini.  Ovaj dan prethodi Uskrsu, koji je uvek u nedelju i koji predstavlja najvažniji hrišćanski praznik kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božijeg nad smrti i progonstvom.

Uskrsu prethodi Veliki ili Časni post.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je Uskrs svim građanima i sveštenstvu koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Izvori: Danas, RTV BorGlas Šumadije, NS uživo.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište isključenje vode elektrovojvodina dnevni horoskop bebe novorođenčad Isključenje struje skupština grada novog sada Elektrodistribucija Novi Sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija betanija raspored sahrana novi sad jkp lisje zodijak zagađenje vazduha klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija magla horoskop bez struje RHMZ isključenja sahrane novi sad servisne informacije novi sad matičar novi sad zagađenje bez vode raspored sahrana i ispraćaja astrologija