Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, danas obeležavaju dan raspeća Isusa Hrista, a Uskrs će praznovati 21. aprila.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u Uskršnoj poslanici da treba odmah i neposredno da se zapitamo zašto je danas toliko nesporazuma i problema i u crkvi i u svetu. Rekao je da su "sva zla koja su prisutna u nama i u našim društvima plod greha, kako istočnog, tako i naših ličnih i kolektivnih grehova".

- Kolektivni greh je u našoj lažnoj solidarnosti, kada svesno saučestvujemo u koruptivnim delima, podržavamo zle navike i sva loša i nemoralna usmerenja u društvima kojima pripadamo – rekao je on.

Beogradski nadbiskup smatra da je tragično što je vera danas pogrešno shvaćena i negativno predstavljena, te da i mnogi vernici nemaju o njoj celovito saznanje. On dalje ističe da "većina ljudi ne veruje dosledno u Boga stvoritelja, već žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni gospodari svega stvorenog..."

Najpoznatije obeležje praznika su šarena jaja, koja se po tradiciji farbaju na Veliki petak, a njihova simbolika se vezuje za novi početak, napredak i radost novog života, ona imaju ulogu čuvara kuće i zaštitnika ukućana.

Na Veliki petak u katoličkim crkvama nema mise već se služe "Muke Gospodnje", ne zvone crkvena zvona, ne sviraju orgulje, oltar je bez krsta, svećnjaka, cveća, a vernici se okupljaju u tišini.  Ovaj dan prethodi Uskrsu, koji je uvek u nedelju i koji predstavlja najvažniji hrišćanski praznik kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božijeg nad smrti i progonstvom.

Uskrsu prethodi Veliki ili Časni post.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je Uskrs svim građanima i sveštenstvu koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Izvori: Danas, RTV BorGlas Šumadije, NS uživo.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan