Danas se proslavlja Božić, a ovo su običaji za dan mira i ljubavi

Danas se proslavlja Božić, a ovo su običaji za dan mira i ljubavi

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, pravoslavni vernici ga slave 7. januara, a predstavlja dan mira, ljubavi i svetlosti. Praznik se slavi sa porodicom i prijateljima, a postoji stari običaj da se na ovaj dan pozdravlja rečima: "Mir Božiji, Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".

Običaj je da u goste prvo dolazi jedan posobna osoba koja se u tradiciji naziva položajnik. Prema verovanju, to je osoba koja vam prva ulazi u kuću, a veruje se da će vam ona donositi sreću cele godine. Ona prinosi darove badnjaku, a nju domaćini daruju poklonima.

Rano ujutru na Božić pravi se česnica, tradicionalni hleb u koji se stavlja parica za sreću i novac, dren ili deo badnjaka za zdravlje, a nekada su se stavljali kukuruz, pšenica i žito. Običaj je da se česnica deli svim ukućanima, a svako treba da pojede parče. Onaj koji pronađe paricu, veruje se da će posebno imati sreće.

Onaj ko je našao paricu u česnici može da je čuva za sreću, ali i može da je proda drugom i tako mu ustupi sreću. Onaj ko otkupljuje paricu u zamenu prema običaju treba da da novac. Zatim se parica iz česnice stavlja na ikonu i čuva sve do sledećeg Božića.

Postavlja se bogata praznična trpeza za kojom se okuplja porodica, kao simbol, sloge i zajedništva. Tradicija i običaji donose radost i sreću, posebno najmlađima.

Ipak, najvažnije je posmatrati Božić kao dan kada treba širiti ljubav, slaviti život i naučiti kako da oprostimo i živimo u slozi. Ovo je dan kada se treba potruditi da pronađemo mir, kako u sebi, tako i u odnosu sa drugima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan