Danas se slavi Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Danas se slavi Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Hrišćanski vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas proslavljaju Uskrs.

Poglavar rimokatoličkecekve, papa Franja je prekjuče, na Veliki Petak, osudio "nasilje bez presedana" koje čine islamisti, dodajući da vernici koji vrše akte terorizma unižavaju božije ime.

Papa je takođe osudio "izraze fundamentalizma i terorističke akte koje čine sledbenici nekih religija koje unižavaju Božije ime i koriste ga da bi opravdali svoje nasilje bez presedana".

Papa se osvrnuo i na spaljivanje i odsecanje glava hrišćana na Bliskom istoku, kao i na one koji su prisiljeni da napuštaju svoje domove, preneo je Rojters.

On je, takođe, osudio političare koji podstiču konflikte i trgovce oružjem koji raspiruju rat.

Dodao je da reakcija Evrope na migrantsku krizu otupljena "našom ravnodušnošću", navodi Rojters.

Tokom Uskršnje mise papa je krstio 12 osoba iz svih krajeva sveta, koje su se preobratile u katoličanstvo, uključujući šestoro Albanaca i jednog Kineza, navodi Rojters.

Danas je okupljenim vernicima poručio da strah i tama ne smeju prevladati i da je nada koju Uskrs donosi lekcija hrišćanima, da ostave po strani beznađe koje ljude čini da budu "zarobljeni" unutar sebe.

"Mi vidimo i videćemo i dalje probleme kakvi su i spolja i iznutra, oni će uvek biti tu. Ali ne smemo dozvoliti da nas tama i strah ometu i kontrolišu naša srca", poručio je papa u uskršnjoj poslanici, preneo je AP.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan