Danas su Blagovesti

Danas su Blagovesti

U znak sećanja na blagu vest koju je arhangel Gavrilo doneo Bogorodici i rekao joj da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusa Hrista, 7. april hrišćani slave kao jedan od 12 najvećih praznika.

Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike i svetkuju ga najviše žene. Ali, od ovog dana kreće buđenje prirode i početak prolećnih radova, pa su uz ta dešavanja vezani i mnogi stari običaji.

Narod se u selima plašio zime sve dok ovaj dan ne prođe. Tek posle Blagovesti kreću radovi u voćnjaku i njivama  – počinje kalemljenje voća, orezivanje vinograda i setva pšenice i ječma.

Na Blagovesti se, po narodnom običaju, ustaje veoma rano, čak i u ponoć, a dan je počinjao devojačkom pesmom. Kuća i okućnica mora  da se očisti.

Dan uoči ovog praznika devojke su sakupljale suva drva i grančice potrebna za veliku vatru koja se palila na nekom vidnom ili važnom mestu. Oko vatre su se veselili momci i devojke, a ponegde i stariji.

Postojao je i običaj preskakanja buktinje (bukara) koji je vezan i za verovanje da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna. Za onoga ko bi preskočio vatru smatralo se da je zaštićen od ujeda zmija. Ali zmije se na sam dan Blagovesti nisu spominjale. Niko nije sme da izgovori tu reč.

Period do sedam dana, koji kreće od ovog praznika, za mnoge može da bude  presudan.

Naime, na sutrašnji dan sve do Velikog Petka dobro bi bilo započeti bilo kakav veći posao (izgradnja, pokretanje sopstvenog posla, usavršavanje),  a povoljan je period i za donošenje važnih životnih odluka koje mogu da donesu korenite promene u životu.

Devojke i žene, posebno one koje žele da zatrudne i postanu majke, odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici, a vlada verovanje da na ovaj dan žene ne treba da se češljaju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan