"DANI SRPSKE" NA TRGU SLOBODE: "Jedan narod, jedna vera, jedna kultura"

"DANI SRPSKE" NA TRGU SLOBODE: "Jedan narod, jedna vera, jedna kultura"

Na Trgu slobode u četvrtak je održana manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", koja je završena smotrom folklornih i pevačkih grupa sa područja Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako javlja Kabinet gradonačelnika Novog Sada, koncertu pod nazivom "Stazama zavičaja" prisustvovali su i Miloš Vučević, Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

- Nikada brojnija manifestacija u pogledu učešća kulturno-umetničkih društava, i teško je reći ko je ovde domaćin, a ko gost, jer se naši prijatelji ovde ne osećaju kao gosti, kao ni mi u Banja Luci, Bjeljini, Istočnom Sarajevu ili Trebinju. To je potvrda čvrstih ekonomskih, kulturnih, političkih, infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Republike Srpske, ali i toga da najjaču vezu čine ljudi sa obe strane reke Drine. Naše prijateljske i rođačke odnose ne može niko da nam oduzme nikakvim administrativnim linijama. Grad Novi Sad je svim svojim kapacitetima, znanjem i iskustvom stao iza Grada Banja Luke u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, i to takođe pokazuje da je naša dobra saradnja prepoznatljiva u svakodnevnom životu – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi njegov kabinet.


Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da ova manifestacija predstavlja izraz jedinstva građana Srbije i Republike Srpske, jednog bića srpskog naroda ali i izuzetnih odnosa dve države. On je naglasio da program zavičajnih udruženja, koji iskazuje njihov trud da sačuvaju običaje rodnog kraja, obogaćuje Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio se Gradu i Pokrajini što već pet godina podržavaju ovu manifestaciju.

- Mi smo jedan narod, jedna vera, jedna kultura, sticajem određenih događaja podeljeni smo u dve države, ali jedinstveni i dobro organizovani, jedni druge podržavamo. Mi iz Republike Srpske zahvalni smo predsedniku Vučiću i Srbiji na podršci našem narodu, odnosno na svim ulaganjima u izgradnju škola, vrtića, puteva, bolnica i svega što nam je bilo potrebno. Zagledani smo u Srbiju, u njenu snagu, privredni razvoj, jer garant sigurnosti Republike Srpske je jaka Srbija, kakva danas ona i jeste – rekao je Bogdanić, a prenosi Kabinet gradonačelnika Novog Sada.

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, organizovali su koncert koji je koncipiran kao smotra folklornih i pevačkih ansambala sa područja Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Fred

  pre 744 dana i 19 sati

  "Jedan narod, jedna vjera, jedna kultura" je identičan s nacističkim sloganom. Samo nedostaje "jedan vođa".

  Oceni komentar:
  1
  2