DaNS zahteva povlačenje predloga o imenovanju predsednika i članova Komisije za planove

DaNS zahteva povlačenje predloga o imenovanju predsednika i članova Komisije za planove

Društvo arhitekata Novog Sada (DANS) obratilo se danas predsednici Skupštine grada Jeleni Marinković Radomirović sa zahtevom da se preispitaju i razmotre uslovi za imenovanje predsednika i članova Komisije za planove Grada Novog Sada u novom mandatu, uzimajući u obzir da je 18. juna prestala dužnost predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članova ove Komisije.

Kako piše 021.rs, novosadske arhitekte su zahtev poslale neposredno pre sednice jer su tek sada saznale ko su kandidati, odnosno da je Skupštini predloženo da Komisiju i dalje čine isti ljudi. 

Naime, u predlogu koji ide pred odbornike stoji da su kandidati dosadašnji članovi i to predsednik Komisije Radonja Dabetić, zamenik Zoran Vukadinović i članovi Milan Kovačević, Ivan Brakočević, Vaso Kresović i Radosav Šćepanović. Za sve njih se navodi da su diplomirani inženjeri arhitekture, sem Vukanovića koji je inženjer saobraćaja. Jedina izmena je što će sekretar umesto Jasmine Lazić biti Nada Milić, koja je i ranije bila na toj funkciji, ali je proteklih godinu dana bila odsutna zbog drugih obaveza.

Smatramo da se Predlog rešenja o imenovanju predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članova Komisije za planove ne bi trebao naći na dnevnom redu XXVII sednice Skupštine Grada Novog Sada. Zahtevamo da ga uputite nazad predlačima, Gradskom veću, kako bi se Predlog rešenja uskladio sa zakonom i propisima – navodi se u zahtevu.

Oni napominju da su u važećem Zakonu o planiranju i izgradnji i pravilniku koji uređuje način odabira predsednika i članova Komisije za planove, jasno definisani uslovi pod kojima se oni biraju, koju stručnost i radno iskustvo moraju da poseduju.

Zakon o planiranju i izgradnji u članu 51a, jasno definiše predsednika Komisije za planove kao gradskog urbanistu. Dalje, uslovi koji su neophodni za imenovanje je da gradski urbanista može biti licencirani arhitekta, odnosno arhitekta urbanista sa najmanje deset godina radnog iskustva u stručnoj oblasti arhitektura, odnosno užoj stručnoj oblasti urbanizam ističu u DaNS-u i dodaju da Pravilnik u članu 2 navodi sledeće:

– Za predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članove komisija iz člana 1 ovog Pravilnika imenuju se lica koja ispunjavaju sledeće uslove: da su priznati stručnjaci iz oblasti planiranja i izgradnje, da imaju visoku stručnu spremu, odgovarajuću ličnu licencu i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Novosadske arhitekte zaključuju da uvidom u Predlog rešenja o imenovanju predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članova Komisije za planove, sa Obrazloženjem i Zaključkom Gradskog veća Grada Novog Sada od 18. juna "nije uočena tražena stručnost i potrebno radno iskustvo, odnosno zakonom propisani uslovi".

U prethodnom periodu smo bili svedoci veoma burnih sednica Komisije za planove i pritužbi na rad predsednika i članova Komisije, te nas je upravo takva slika naterala da se detaljnije upustimo u analizu imenovanja predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članova komisije za obavljanje ovako odgovornog posla. Novi Sad je grad sa oko 400.000 građana, Fakultetom za arhitekturu i bogatom akademskom zajednicom. Smatramo da postoje svi preduslovi kako bi se imenovanje ovog tela uklopilo u zakonom propisane uslove i nastavilo sa radom na zadovoljstvo građana i struke – kažu u DaNS-u.

FOTO i VIDEO: Ponovo prekinuta sednica Komisije za planove

(Novi) Nebojša Milenković: Novi Sad se ruši građenjem, gradonačelnik stalno vređa Novosađane (VIDEO)

Nakon 12 sati nadvikivanja odbijeni svi ključni prigovori na GUP


Oni predlažu da se u budućem sazivu Komisije za planove uvrsti član delegiran od strane Društva arhitekata Novog Sada, kao stručna, nezavisna i odgovorna osoba.

Time želimo da preuzmemo deo odgovornosti prilikom donošenja važnih planskih dokumenata za koje vlada izuzetno interesovanje – napominju arhitekte.

Izvori: Moj Novi Sad, Radio 021

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan