Darko Dozet: Tabloidizacija medija predstavlja veliki problem

Darko Dozet: Tabloidizacija medija predstavlja veliki problem

Fotoreporter Večernjih Novosti Darko Dozet održao je preksinoć u punom holu Muzeja Vojvodine predavanje o fotoreporterskom pozivu, i o temama koje je obradio u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri. Publika je imala priliku da čuje koliko je važna smena generacija u redakcijama, kolegijalnost među reporterima, neprekidno usavršavanje, ali i uticaj koje savremene tehnologije imaju na ovu profesiju.

Dozet smatra da je za njegov profesionalni uspeh bilo ključno to što je na početku svoje karijere bio okružen vrhunskim fotoreporterima Dnevnika i Mađar So-a. Iako fotografski obrazovan, on misli da teorijsko znanje nije dovoljno bez  prakse.

- U to vreme je postojala smena generacija u redakcijama, što je veoma važno za formiranje kvalitetnih novinara i fotoreportera. Novinari Tanjuga su nekada preko telefona iz glave diktirali izveštaj. Jako je bitno biti dobar sa novinarima. Često se dešavalo da smo imali odlično plasirane fotografije zbog sjajnog novinskog teksta, ali su se ponekad dešavale i suprotne situacije. I danas se trudim da svaki dan nešto naučim, pratim izložbe, literaturu i redovno se družim sa kolegama koji su dobri fotografi. Gledam da ostvarim što više različitih kontakata – rekao je Dozet.

Tokom predavanja govorio je i o nepoštovanje autorskih prava, kao i o maloj ceni novinske, ali i fotografije uopšte. Danas se slike kupuju za male pare preko interneta a ni autori često ne budu adekvatno plaćeni.

- Treba biti složan unutar profesije, i zato su plate reporterima veće u nekim susednim državama, kao i odštete koje dobijaju zbog ukradenih slika. U svetu se gleda kvalitet i tiraž medija u kojem je fotografija objavljena. Pojava digitalnih aparata, mobilnih telefona i laptopova značajno su promenili rad redakcija i često su se prvo foto-službe našle na udaru prilikom smanjenja broja zaposlenih. Zato je danas važno imati inicijativu i davati ideje, ali i imati svoj stav kako bi vas poštovali – smatra Dozet.

Prisutni su čuli i anegdotu kako je jednom prilikom urednik tražio da se fotografijama isprati jedna izložba. Umesto toga Darko je sa kolegom Jaroslavom Papom otišao da slika noćne radove na montažno-demontažnom mostu, jer je to smatrao interesantnijim. Kad su se vratili sa Dunava shvatili su da su propustili sopstvenu izložbu o bombardovanju Novog Sada. Naime, neko je bez njihovog znanja i odobrenja izradio njihove fotografije.

Paralelno sa predavanjem išla je i projekcija fotografija iz arhive ovog fotografa. Moglo se primetiti da autor voli da beleži istorijska dešavanja. Pred publikom su se smenjivale slike migranata na granici sa Mađarskom, scene Novog Sada tokom bombardovanja gde jedrilica prolazi pored srušenog Mosta Slobode ili gde se vidi kako rafinerija gori u  plamenu. Prikazano je stradanje Srba na Kosovu, uništena groblja, spaljeni verski objekti, stariji ljudi koji u pratnji KFOR-a odlaze u radnju ili stanovnici sela koji prolaze pored bodljikave žice. Tokom predavanja videlo se da autora upravo te slike najviše pogađaju. Po sopstvenom priznanju na Kosovo je često odlazio kako bi zabeležio istoriju fotografisanjem, i da bi nešto pokušao promeniti na bolje dokumentovanjem životnih priča sa terena.

- Veliki problem predstavlja i tabloidizacija današnjih medija. Često slike izgledaju kao da su slikane za policijski uviđaj. Prikazuju se mrtvi i žrtva se ne poštuje. Niko ne razmišlja da to može povrediti porodicu nastradalog. To se sve može mnogo diskretnije uraditi. Naravno izuzetak su veliki događaji koji imaju globalni uticaj, kao fotografija Sirijskog dečaka koji se udavio blizu turske obale – objašnjava Dozet.

Posetioci nisu ostali uskračeni ni za odlične novinske fotografije nastale u običnom svakodnevnom životu glavnog grada Vojvodine, ali i cele pokrajine. Dinamične slika fudbala na pesku koja je krasila naslovnicu Novosti, Deda mraz koji vozi "Stojadina", ali i razne kontraste savremenog života gde se na fotografijama prepliću bogati i siromašni, stari i mladi, moderno i tradicionalno.

- Osećaj sreće kada vam sliku objave vodeći mediji sveta je neopisiv. Pare u tom trenutku nisu važne, već samo osećaj satisfakcije da ste dopreli do miliona ljudi. Kada su tiražne kineske novine objavile moje fotografije na svojoj naslovnoj strani ništa nisam razumeo, sve je bilo na kineskom, osim potpisa ispod slika gde je latinicom pisalo moje ime.

Darko Dozet je poručio mlađim kolegama da novine postoje kako bi objavile fotografiju i tekst novinara i reportera, i da je to stav koji treba braniti. Budućim generacijama je poručio da fotografišu što više i da slušaju svoje starije kolege pošto među njima ima svetskih imena.

Dozet je ovogodišnji dobitnik prve nagrade za foto-reportažu Međunarodnog festivala reportaže Interfer i godišnje nagrade za fotografiju „Večernjih novosti“. Predavanje u Muzeju Vojvodine organizovano je povodom izložbe “Zapisi u vremenu”, koja je svojevrstan omaž publicisti, fotografu, putopiscu, istraživaču Dr Radivoju Simonoviću.

Darko Dozet je rođen 7.12.1976. u Novom Sadu gde je završio Srednju grafičku školu, smer fotografija, posle koje se 1996. godine zaposlio u novosadskom dnevnom listu “Dnevnik”. Od 1998 – 2007. godine fotoreporter je Novinske agencije Tanjug, a od 2007. godine fotoreporter je „Kompanije Novosti". Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, posebno sa Asošijeted presom, a fotografije su mu objavljivali mnogi svetski listovi i magazini. Od 1998. godine član je Udruženja novinara Srbije, osnivač je i predsednik Foto asocijacije Vojvodine i član Upravnog odbora Fotografskog kluba Vojvodina. Samostalne izložbe imao je u više od pedeset gradova .Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji te koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji. Priredio je i fotomonografiju „Svedoci istorije i čuvari uspomena posvećenu kolegama fotoreporterima koji su radili i stvarali u Vojvodini.

Oceni vest:
30
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • cane sekulić

  pre 1451 dan i 1 sat

  Razredni ti čestita na uspehu,

  Oceni komentar:
  0
  9
jkp novosadska toplana protest taksista klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina novorođenčad Isključenje struje sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija 27. novosadski maraton novosadska policija bez struje bez vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad izmena režima saobraćaja isključenja struje isključenje vode novosađani vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije bebe RHMZ betanija Aleksandar Vučić novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod