Davaocu krvi zaražene HIV-om preti do pet godina zatvora

Davaocu krvi zaražene HIV-om preti do pet godina zatvora

U slučaju žene zaražene HIV virusom, nije utvrđen propust transfuziološke službe.

Porodica žene iz Južnobačkog okruga, koja je zaražena HIV virusom prilikom transfuzije, i u međuvremenu preminula – zvanično od posledica osnovne, maligne bolesti, raka pankreasa – pozvala je u utorak, posredstvom advokata, nadležne da se izjasne o ovom slučaju, a novosadskog tužioca da ispita da li je bilo propusta, pišu "Novosti".

Iako, barem za sad, ne najavljuje tužbu, porodica optužuje da im je tek dva dana posle sahrane saopšteno da je žena zaražena krvlju višestrukog dobrovoljnog davaoca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je HIV pozitivan. U Ministarstvu zdravlja tvrde da je sve urađeno po protokolima, a da je HIV prenet zbog tzv. efekta prozora, odnosno vremena kada se virus, iako je u telu, ne prepoznaje u krvi, ali kažu da su spremni, ako to porodica bude tražila i za vanredni nadzor, pa i za veštačenje.

Dobrovoljni davalac krv je dao u aprilu. Kada je tačno žena, lečena u Sremskoj Kamenici, primila transfuziju, nije poznato, a preminula je 27. oktobra.

- Utvrđeno je da nema propusta u radu službe transfuzije. Jednostavno, davalac je serološki bio negativan i krv je iskorišćena – kaže za "Novosti" dr Radmila Jovanović, direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Kasnije je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv uzet uzorak i rezultat je bio pozitivan na HIV.

Namerno širenje zarazne bolesti kao što je HIV zakonom je okarakterisano kao krivično delo, a sankcija za odgovornog može da bude do pet godina zatvora, dok oštećeni ima pravo na nadoknadu štete u visini od 200.000 dinara, pišu "Novosti".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan